Dierenbescherming steunt vuurwerkmanifest
Voor de meeste dieren is de periode rondom de jaarwisseling angstig en stressvol. Knallen, lichteffecten en gillende keukenmeiden: bij mensen vergroot het vaak de feestvreugde, maar bij dieren komt het snoeihard binnen.
Stress voor alle dieren
Als huisdiereigenaar kun je je kat of hond nog enigszins voorbereiden op het moment suprême (zie onze vuurwerktips), maar bij dieren in de wei en in het wild is dat een stuk lastiger. Zodra de knallen beginnen, vliegen watervogels in blinde paniek alle kanten uit, op zoek naar een veilig heenkomen waarbij vermoedelijk een groot aantal sneuvelt door tegen masten en kabels aan te vliegen. Op de vogelradar kun je zien wat de reactie van vogels is op vuurwerk.
Wat vindt de Dierenbescherming?
Als Dierenbescherming kijken we naar wat het beste is voor de dieren. Vanuit dat oogpunt zouden we het liefst zien dat al het vuurwerk wordt verboden. We realiseren ons ook dat dit maatschappelijk en organisatorisch gezien onmogelijk is. Daarom kunnen wij ons vinden in het streven van het vuurwerkmanifest en sluiten wij ons daar graag bij aan. Het vuurwerkmanifest pleit ervoor dat vuurwerk alleen gebruikt mag worden door professionals. Zij vinden dat consumentenvuurwerk vervangen moet worden door professionele vuurwerkshows die op een beperkt aantal plekken mogen worden gehouden. Hierdoor kunnen mensen op een veilige manier genieten van vuurwerk en zijn er voor de dieren minder plekken waar overlast is en de stressmomenten minder lang.Alle pijlen gericht op de gemeenten
Gemeenten mogen zelf beslissen hoe ze met vuurwerk omgaan. Geen gemakkelijke opgave, omdat dit debat er meestal fel aan toegaat en het aantal voorstanders praktisch net zo groot is als het aantal tegenstanders. En wie ga je dan bedienen als gemeente.Steeds meer gemeenten durven toch het vuurwerk aan banden te leggen. Wij hopen dat meer gemeenten het voorbeeld volgen van onder andere Leiden, Amsterdam en Rotterdam. Zij streven ernaar vuurwerk alleen nog op een specifiek aantal plekken toe te staan of, zoals in Leiden, de stad zelfs helemaal vuurwerkvrij te krijgen.
Onderzoek huisdieren en vuurwerk
Landelijk blijkt uit peilingen dat een meerderheid van de Nederlanders voorstander is van een verbod op de vrije verkoop van knalvuurwerk en vuurpijlen. Uit het onderzoek dat wij uit hebben laten voeren door bureau Kien blijkt dat 86,4% het er roerend over eens is dat er vuurwerkvrije zones moeten komen.Aan mensen met huisdieren is gevraagd in welke mate hun huisdier bang is voor vuurwerk. Uit de antwoorden blijkt dat 75,2% van de katten bang is voor vuurwerk. Bij de honden is dit percentage iets lager, namelijk 64,7%. Ook bij andere huisdieren zien hun eigenaren signalen van angst, bij konijnen 44,6%, vogels 32,4% en cavia’s 29,4%. 87,2% van de bange katten verstopt zich. Bij honden is dit 50,5% en bij de konijnen 62,1%. Het valt ons verder op dat er een redelijk hoog aantal katten (38,3%) en honden (36,7%) wegloopt als er vuurwerk klinkt. Uit het onderzoek is helaas niet op te maken of deze dieren voor langere tijd zoekraken of alleen weglopen van de plek waar ze op dat moment zaten.

Een verbod op vuurwerk wordt door 49,5% ondersteund. Hiervan ziet 75,6% het liefst wel een centraal georganiseerde vuurwerkshow er voor terug. Zij kiezen dus vooral voor een particulier verbod. Van de overige groep kiest 25,7% voor een particulier verbod op bepaalde plaatsen en is 24,8% tegen een vuurwerkverbod.