Quantcast
Channel: Voordierenblogger
Viewing all articles
Browse latest Browse all 4537

2474 gezonde kalveren vernietigd en waarom? Smeerlapperij in de veevoerindustrie....arme dieren !!!

$
0
0
Met dank aan de www.nrc.nl  en http://www.z24.nl/


De veehouderij heeft er een nieuw vleesschandaal bij. De opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) deed gisteren een inval bij een diervoederfabrikant in Lopik. Het Openbaar Ministerie is bezig met een strafrechtelijk onderzoek.
Ruim 100 veebedrijven zijn voorlopig gesloten en de eerste dieren worden al geruimd. Vier vragen over de ‘furazolidon-affaire’.

1. Wat is er aan de hand?


Bij onderzoek onder twintig kalverhouderijen trof de NVWA in april bij één bedrijf het verboden antibioticum furazolidon aan. Later werd het middel bij nog vier kalverbedrijven op de Veluwe en een melkveebedrijf aangetroffen.
Het spoor leidde naar veevoerhandel Van Kats Food & Feed in Lopik, een bedrijf dat bekend staat als opkoper en verwerker van partijen met schade of een te hoge concentratie ongewenste stoffen, zegt de site Boerderij.nl. De vergunning van Van Kats was al ingetrokken, voordat het Openbaar Ministerie er gisteren een inval deed.
Via drie mengvoederbedrijven is het voer met het antibioticum tussen maart en juni verspreid. Eén van deze bedrijven leverde het voer aan 97 varkenshouderijen, vooral in Oost-Nederland, 5 kalverbedrijven en 11 bedrijven in Duitsland. De NVWA heeft alle Nederlandse bedrijven gesloten.

2. Wat zijn de gezondheidsrisico’s?


Geen, volgens de NVWA. Furazolidon is een middel tegen darminfecties zoals salmonella, E. coli en darmparasieten. Sinds 1995 is het verboden in vee in de Europese Unie.
Furazolidon bevat kankerverwekkende stoffen. Maar het is pas schadelijk als je levenslang meer dan 3 microgram per dag binnenkrijgt. Mensen die het bewuste vlees hebben gegeten, hebben 1,2 tot 8 microgram binnengekregen – en zeker niet levenslang, schat de NVWA.

3. Waarom worden er dan toch dieren geruimd?


“Voor verboden stoffen geldt nul tolerantie”, zegt een woordvoerder van de NVWA. “Het mag gewoon niet in dieren zitten.” Deze week gelastte het College van Beroep voor het Bedrijfsleven de vernietiging van 2.474 kalveren bij vier bedrijven op de Veluwe. De eigenaren hadden vergeefs bezwaar gemaakt. Zij zijn vrij om ieder dier afzonderlijk te laten testen, maar dat is kostbaar.
Wat er met de varkens van de 97 bedrijven gaat gebeuren, is nog onduidelijk. Ook moet onderzoek nog uitwijzen waar de andere mengvoederbedrijven aan geleverd hebben. In potentie kunnen tienduizenden dieren het antibioticum meedragen. Maar als na proefslachtingen blijkt dat bedrijven ‘veilig’ zijn, dan hoeven de dieren niet vernietigd te worden.

4. Hoe is het middel in het voer terechtgekomen?


“Dat is voor ons ook een raadsel, dat zoeken we uit”, zegt de woordvoerder van de NVWA. De eigenaar van Van Kats heeft tegen Boerderij.nl verklaard dat duiven vaak furazolidon krijgen en dat zij in zijn schuur gepoept hebben. Volgens hem is in een partij van 50 ton veevoergrondstoffen slechts 2 gram gevonden. De eigenaar was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Door op . Reageer op dit artikel.               
 
 

2474 kalveren vernietigd na eten veevoer met verboden antibioticum

Na het paardenvleesschandaal teistert een nieuwe affaire de Nederlandse vleessector. Het verboden antibioticum furazolidon is gevonden in veevoer. Ruim honderd veeteeltbedrijven zijn voorlopig gesloten. Deze week worden er 2474 kalveren gedood bij vier kalverbedrijven op de Veluwe, schrijft Boerderij.nl. Bij de beesten is na urinemonsters vastgesteld dat zij het besmette veevoer hebben gekregen. Van 97 gesloten varkenshouderijen worden de dieren onderzocht. Wat er met de varkens gaat gebeuren is nog niet duidelijk. Furazolidon tegen darminfecties Furazolidon is een antibioticum dat in 1954 op de markt kwam. Het is erg effectief tegen darminfecties als salmonella, E.coli en darmparasieten. In de EU is het middel sinds begin jaren negentig verboden, omdat het kankerverwekkende stoffen bevatten. Zelfs de productie ervan is in Europa verboden. In de rest van de wereld wordt het middel nog wel gebruikt, aldus Eric Douma van LTO Varkenshouderij tegenover BNR. "Wij willen het absoluut niet meer. Daarom mag het absoluut niet meer in het veevoer zitten." Is duivenpoep de oorzaak? Het veevoer is besmet geraakt door grondstoffen die afkomstig zijn van veevoerbedrijf Van Kats Food & Feed uit het Gelderse Lopik, stelde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vast na onderzoek. De vergunning van de onderneming is ingetrokken door de NVWA. Volgens eigenaar Gert van Kats is duivenpoep de oorzaak van de vervuiling van het veevoer met het antibioticum. Duiven zouden het middel toegediend krijgen. "De beesten schijten overal en schieten mag niet. Ik noem ze al jaren 'de vliegende ratten'. Dit gaat nog een groot probleem worden voor de grondstoffenhandel", aldus Van Kats tegenover Boerderij.nl. Of is duivenpoepverhaal onzin? Volgens Francine van Rossem, directeur van TrustFeed, liggen de zaken iets anders. TrustFeed is de organisatie die namens 86 diervoederbedrijven de veiligheid van aan hen geleverde grondstoffen beheerst. "Bij onze deelnemers vliegen geen duiven door schuren", aldus Van Rossem. "En zeker niet zoveel dat er zoveel poep in het voer terecht komt dat het vervuild kan worden met furazolidon." Volgens Van Kats is er in een partij van 50 ton veevoergrondstoffen door de NVWA 2 gram furazolidon gevonden. Doordat er een nultolerantie voor het middel geldt, moet zijn bedrijf op slot. Hoe het antibioticum in het voer terecht is gekomen, is een groot raadsel. Omdat furazolidon al twintig jaar verboden is, is toeval volgens Van Rossem uit te sluiten, zegt ze tegenover Boer en Business. "Het kan dus niet zomaar in het voer terechtkomen, iemand moet het echt bewust toevoegen."
Foto ANP
Na het paardenvleesschandaal teistert een nieuwe affaire de Nederlandse vleessector. Het verboden antibioticum furazolidon is gevonden in veevoer. Ruim honderd veeteeltbedrijven zijn voorlopig gesloten.
Deze week worden er 2474 kalveren gedood bij vier kalverbedrijven op de Veluwe, schrijft Boerderij.nl. Bij de beesten is na urinemonsters vastgesteld dat zij het besmette veevoer hebben gekregen.
Van 97 gesloten varkenshouderijen worden de dieren onderzocht. Wat er met de varkens gaat gebeuren is nog niet duidelijk.

Furazolidon tegen darminfecties

Furazolidon is een antibioticum dat in 1954 op de markt kwam. Het is erg effectief tegen darminfecties als salmonella, E.coli en darmparasieten. In de EU is het middel sinds begin jaren negentig verboden, omdat het kankerverwekkende stoffen bevatten. Zelfs de productie ervan is in Europa verboden.
In de rest van de wereld wordt het middel nog wel gebruikt, aldus Eric Douma van LTO Varkenshouderij tegenover BNR. “Wij willen het absoluut niet meer. Daarom mag het absoluut niet meer in het veevoer zitten.”

Is duivenpoep de oorzaak?

Het veevoer is besmet geraakt door grondstoffen die afkomstig zijn van veevoerbedrijf Van Kats Food & Feed uit het Utrechtse Lopik, stelde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vast na onderzoek. De vergunning van de onderneming is ingetrokken door de NVWA.
Volgens eigenaar Gert van Kats is duivenpoep de oorzaak van de vervuiling van het veevoer met het antibioticum. Duiven zouden het middel toegediend krijgen. ”De beesten schijten overal en schieten mag niet. Ik noem ze al jaren ‘de vliegende ratten’. Dit gaat nog een groot probleem worden voor de grondstoffenhandel”, aldus Van Kats tegenover Boerderij.nl.

Of is duivenpoepverhaal onzin?

Volgens Francine van Rossem, directeur van TrustFeed, liggen de zaken iets anders. TrustFeed is de organisatie die namens 86 diervoederbedrijven de veiligheid van aan hen geleverde grondstoffen beheerst. ”Bij onze deelnemers vliegen geen duiven door schuren”, aldus Van Rossem. “En zeker niet zoveel dat er zoveel poep in het voer terechtkomt dat het vervuild kan worden met furazolidon.”
Volgens Van Kats is er in een partij van 50 ton veevoergrondstoffen door de NVWA 2 gram furazolidon gevonden. Doordat er een nultolerantie voor het middel geldt, moet zijn bedrijf op slot.
Hoe het antibioticum in het voer terecht is gekomen, is een groot raadsel. Omdat furazolidon al twintig jaar verboden is, is toeval volgens Van Rossem uit te sluiten, zegt ze tegenover Boer en Business. “Het kan dus niet zomaar in het voer terechtkomen, iemand moet het echt bewust toevoegen

 
     

 

 

 

 


 

 

 


 




Viewing all articles
Browse latest Browse all 4537