|
↧
Bevrijding uit hondenslachthuis door dierenheld Michael Chour in Cambodja en Thailand
↧
Spookvistuig is een enorm probleem voor milieu en dieren: Jaarlijks eindigen 640.000 ton vistuig in de oceanen ( video )
De Thai Union Group kondigde tijdens de SeafoodExpo op 12 maart officieel aan deel te nemen aan het Global Ghost Gear Initiative (GGGI). Dit initiatief werd door ons opgezet om de enorme impact van rondzwervend en gedumpt vistuig aan te pakken. Dit spookvistuig vormt namelijk een groeiend probleem voor dier, mens en milieu. Binnen de GGGI werken overheden, bedrijven en goede doelen samen aan inspirerende projecten en het beïnvloeden van het visserijbeleid wereldwijd. Dat een grote speler zoals de Thai Union zich aansluit bij dit initiatief, is dan ook erg goed nieuws.
“Rondzwervend vistuig is één van de grootste bedreigingen voor het leven in zee; het zet visbestanden onder druk en het verstrikt, verwondt en doodt jaarlijks honderdduizenden zeedieren,” zegt Karin Bilo van World Animal Protection. “Het is essentieel dat invloedrijke bedrijven uit de sector, zoals Thai Union, samen met overheden en hulporganisaties werken aan gezonde oceanen om zo de toekomst van mens en dier veilig te stellen.”

Dieren zoals zeeschildpadden raken verstrikt in vistuig met alle gevolgen van dien | Foto: Jordi Chias
Grote impact van vistuig
Uit ons nieuwe rapport Ghosts beneath the waves blijkt dat spookvistuig een enorme, wereldwijde impact heeft. Jaarlijks eindigt minstens 640.000 ton vistuig in de oceanen – terwijl dit materiaal wel 600 jaar in zee blijft rondspoken voordat het is afgebroken.
We hopen dat meer bedrijven het voorbeeld van Thai Union volgen. Karin Bilo: “Thai Union speelt een sleutelrol in de wereldwijde visindustrie en heeft daarmee veel invloed, maar ook een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid. Wij kijken uit naar een goede samenwerking en hopen dat meer bedrijven hun verantwoordelijkheid gaan nemen. Toetreden tot de GGGI is een mooie eerste stap.”
Categorieën:
↧
↧
Nieuwsbrief van Soi Dog Thailand met 17 ontroerende foto's
|
↧
Geen levende dieren meer ter vermaak in Jumbo supermarkten

Foto: fbf archief
Veghel
Comité Dierennoodhulp, Red een Legkip, Een DIER Een VRIEND, Rechten voor al wat leeft en Stichting Dierennood zijn zeer verheugd over het besluit van supermarktketen Jumbo om geen levende dieren voor vermaak meer te gebruiken. Dit meldt Comité Dierennoodhulp woensdagavond.
Kuikentjes
De aanleiding hiervoor was een brandbrief over het misbruiken van kuikentjes die de dierenorganisaties gisteravond hadden verstuurd naar de directie van Jumbo. In het Jumbo-filiaal Veld-Westerhaar in Overijssel werden circa 20 plofkuikentjes gebruikt als attractie om kinderen, ouders, opa’s en oma’s de supermarkt in te lokken.
Ter vermaak
De dierenorganisaties vonden het zeer bevreemdend dat de Jumbo vanwege het dierenleed ervoor kiest om geen vleeskuikens van zes weken (de zogenaamde plofkip) meer te verkopen, maar de plofkuikens ter vermaak wel in de supermarkt ten toon stelde. Zij verzochten de directie van Jumbo te stoppen met het geven van het verkeerde voorbeeld.
Geen speelgoed
Kuikens zijn geen speelgoed en dienen niet enkel gebruikt te worden voor vermaak omdat zij er zo schattig uit zien om daarna gedood te worden. Bovendien hebben ook deze dieren, net als andere dieren, recht op een moeder die hen beschermt, veiligheid biedt en essentiële zaken leert.
Goed onderkomen
Jumbo liet de dierenorganisaties vanmiddag per e-mail weten: 'We zijn blij dat jullie ons hebben geattendeerd op het feit dat er in een van onze winkels levende kuikens worden gehouden. Dit heeft ons de kans gegeven om direct een oplossing te vinden voor de situatie. Activiteiten met levende dieren passen niet bij Jumbo. We hebben hierover gesproken met de ondernemer. Het was bij hem een traditie die zo gegroeid is. Gezamenlijk hebben we besloten dat de kuikens per direct een goed onderkomen krijgen waar ze vrij kunnen scharrelen'. De dierenorganisaties hopen dat ook andere winkels die nu nog kuikens als Paasattractie misbruiken dit goede besluit van Jumbo gaan navolgen.
↧
17.500 supporters zeggen " DIT PIG IK NIET "
|
↧
↧
Hond Kim zat bijna 3 jaar in het dierenasiel ( happy end verhaal )
Nadat ze door haar vorige eigenaar in het asiel was achtergelaten, wachtte Kim ruim tweeënhalf jaar op een nieuw thuis. Wellicht dat haar hoge leeftijd afschrok, want met haar negen jaar is ze al bijna bejaard. Voor Leon en Zita was dit geen belemmering, integendeel zelfs. Het was juist haar karakteristieke snoet waar ze direct voor vielen.
Kim kwam in het asiel terecht omdat haar eigenaar lichamelijk achteruit ging en niet meer de zorg kon bieden die ze nodig had. Na twee jaar vruchteloos wachten, meldde zich een nieuwe eigenaar. De verzorgers van Kim waren dolblij, ze gunden het haar zo. Maar al na een week keerde ze terug in het asiel. Niet omdat ze niet lief was geweest, maar vanwege een hevige allergische reactie van een familielid. Arme Kim, daar zat ze weer, wachtend op een baasje dat misschien nooit zou komen.
![Kim met haar lieve grijze snoet]()

Grijze snoet
Maar haar verzorgers weigerden op te geven. Kim is, ondanks haar hoge leeftijd en grijze snoet, een levendige, aanhankelijke hond, een lieveling in het asiel. Vorig jaar nog speelde ze een rol in onze jaarlijkse asieldierencampagne. Want waar we voor jonge dieren vaak snel een baasje vinden, kost dat voor oudjes meer moeite. Terwijl we juíst ook de senioren nog een mooie tijd gunnen. Leon en Zita dachten daar hetzelfde over: “Kim is negen jaar en daarmee behoorlijk op leeftijd. Voor ons was dat geen obstakel, wij vinden het fijn dat we haar nog een laatste veilige plek mogen bieden. En dat besef weegt veel zwaarder dan het feit dat we haar waarschijnlijk relatief snel weer moeten missen. Een hond die tweeënhalf jaar in het asiel heeft gewacht, verdient een veilige plek. Voor ons voelt dit heel goed.”
Niet pushen
Leon en Zita kwamen Kim tegen op de website Ik Zoek Baas van de Dierenbescherming. “Het was meteen duidelijk dat zij onze hond zou worden,” zegt Zita lachend. “We vonden het zó leuk om haar in het asiel te gaan opzoeken. Gelukkig reageerde ze ook enthousiast op ons. Ze was vrolijk, wilde spelen en pakte de bal.” Het jonge stel mocht Kim echter pas na een vijfde ontmoeting mee naar huis nemen. “Dat begrepen we,” aldus Leon. “Kim was al vaak teleurgesteld, haar verzorgers namen geen enkel risico. En wij wilden het ook niet pushen.” Volgens Leon en Zita is Kim nog een beetje onzeker, afwachtend en op haar hoede, maar voelt ze zich op haar gemak. Zita: “Ze kan beweeglijk en actief zijn, maar heeft ook haar rustige momenten. Dan komt ze lekker bij ons liggen, zonder om aandacht te vragen. En hoewel ze prima alleen kan zijn, is ze elke keer zó blij wanneer we thuiskomen. Gaat ze springen en blaffen. Kim houdt van gezelschap en wij genieten op onze beurt ook elke dag van haar.”
Waarom een muilkorf?
Leon en Zita: “Voor mensen en kinderen is Kim een echte lieverd, maar met andere honden heeft ze moeite. Als we met Kim gaan wandelen, doen we haar daarom altijd een muilkorf om. Het is niet verplicht, maar we willen geen risico lopen. Ze valt namelijk uit naar vrijwel alle honden die ze tegenkomt. We denken dat het voortkomt uit angst en onzekerheid. Door alles wat ze heeft meegemaakt en hoe ze is opgevoed. We proberen moeilijke situaties te mijden, maar soms kan dat natuurlijk niet. Een muilkorf is dan wel zo veilig.”↧
"Er stonden veel te veel paarden in het gebied voor de hoeveelheid voedsel die beschikbaar is"— Jan Greve, dierenarts
Het is van belang dat de voerplekken voldoende groot zijn, zodat er geen verdringing plaatsvindt van zwakkere dieren of van de ene diersoort door de andere. Alle dieren dus ook de zwakkere moeten een kans krijgen om te eten.
Onafhankelijke dierenartsen tevreden over bijvoeren in Oostvaardersplassen maar zetten vraagtekens over het beleid

Foto: © Foto Staatsbosbeheer
Lelystad
Twee onafhankelijke dierenartsen hebben afgelopen maandag een bezoek gebracht aan de Oostvaardersplassen. Ook waren vertegenwoordigers van Staatsbosbeheer en de provincie Flevoland aanwezig, als ook de begeleidend dierenarts van de Oostvaardersplassen.
Provincie Flevoland heeft Staatsbosbeheer gevraagd om twee onafhankelijke dierenartsen mee te laten kijken bij het bijvoeren van de grote grazers in de Oostvaardersplassen. Het doel was om de huidige situatie rond het bijvoeren van de grote grazers door Staatsbosbeheer te evalueren. Er is een uitgebreide ronde door het gebied gemaakt, waarbij alle groepen dieren verspreid over het hele terrein zijn bezocht en beoordeeld. Alle voerplekken zijn bekeken en de algehele terreingesteldheid is in ogenschouw genomen.
Het is van belang dat de voerplekken voldoende groot zijn, zodat er geen verdringing plaatsvindt van wakkere dieren of van de ene diersoort door de andere. Alle dieren dus ook de zwakkere moeten een kans krijgen om te eten.
Daarnaast moet het voeren geleidelijk gebeuren. Als het voeraanbod plots te royaal en te rijk is, kunnen de dieren dat fysiologisch niet verwerken. Staatsbosbeheer is begonnen met twee balen van ongeveer 450 kilogram op 7 plekken om de dag en dit is uitgebreid naar twee balen op tien voerplekken elke dag. In totaal dus 20 balen schraal hooi per dag. De dierenartsen adviseren de hoeveelheid hooi licht te verhogen. Staatsbosbeheer zal aan dit advies gehoor geven.
Resumerend komen de dierenartsen tot de conclusie dat het bijvoeren door Staatsbosbeheer goed en met beleid gebeurt.
De meningen zijn verdeeld over de omstandigheden die tot het bijvoeren hebben geleid, maar dat valt buiten het specifieke doel van dit bezoek. De opmerkingen van de dierenartsen hierover zijn doorgeleid naar de Externe begeleidingscommissie beheer Oostvaardersplassen, ook bekend als de Commissie Van Geel.
Staatsbosbeheer gaat door met bijvoeren totdat er weer voldoende voedsel in het gebied te vinden is. Daarnaast blijft Staatsbosbeheer benadrukken dat het niet is toegestaan dat bezoekers de dieren zelf gaan bijvoeren. De konikpaarden, Heckrunderen en edelherten in het gebied kunnen niet goed omgaan met appels, wortels, brood, koekjes, of hooi dat geschikt is voor landbouwdieren.
↧
Goed bedoeld maar niet reëel......80 muizen in huis van dierenvriend gevonden
Een huis vol muizen
In het noordoosten van het land trof onze preventiecoördinator minstens tachtig muizen aan toen zij samen met een hulpverlener bij een cliënt thuis polshoogte ging nemen. De man had deze dieren gered uit een dierenwinkel om te voorkomen dat zij als slangenvoer zouden eindigen. Vervolgens bleven de muizen zich voortplanten, en werden uiteindelijk uit huis gehaald.

Van voermuis naar huisdier
Het begon allemaal in een dierenwinkel in het noordoosten van het land, waar een man voermuizen aantrof. Dit zijn muizen die speciaal gefokt worden om als voer verkocht te worden. De man kon het idee niet verdragen dat deze kleine knaagdieren zouden eindigen als levend slangenvoer. Hij besloot twee muizen mee naar huis te nemen en hen daar een goed leven te bieden. Hoe goedbedoeld ook, de Dierenbescherming kan helaas niet achter dit soort acties staan. Zoals dit praktijkvoorbeeld goed laat zien, is dit voor particulieren amper in goede banen te leiden.Voortplanting in rap tempo
Wat ontstond als een nobele daad, liep na verloop van tijd behoorlijk de spuigaten uit. Een muis kan zich vanaf jonge leeftijd in razend tempo voortplanten, en dat deden deze muizen dan ook volop. Ondanks dat hun nieuwe eigenaar zijn best deed om de mannetjesmuizen van de vrouwtjes te scheiden, wisten er toch een paar te ontsnappen uit hun nieuwe onderkomen. Niet zo vreemd als je bedenkt dat ze met gemak tussen de tralies van een gemiddeld knaagdierenverblijf passen. Hierdoor is het niet ongebruikelijk dat deze dieren weten weg te glippen.
Bijstand van Helpdesk Hulpverleners
Al gauw begon de situatie uit haar voegen te barsten, vandaar dat de hulpverlener van deze man zich genoodzaakt zag om bij ons aan de bel te trekken. Via onze Helpdesk Hulpverleners werd zij bijgestaan met een bezoek bij haar cliënt aan huis. Hier bleek al gauw dat de situatie niet houdbaar was, zowel voor de muizen als voor hun eigenaar. Het aantal muizenverblijven was inmiddels gegroeid tot meer dan tien kooien. Ter plekke werd het aantal muizen op minstens tachtig geschat. Het kostte de eigenaar als rasechte muizenliefhebber ontzettend veel moeite, maar in het belang van de dieren ondertekende hij de hulpverklaring waarmee hij afstand deed van zijn geliefde knaagdieren.Veilig onderkomen voor de muizen
De grote omvang van de groep muizen bracht meteen ook een grote omvang van dit project met zich mee. Waar laat je zo een-twee-drie een groep van ruim tachtig muizen? Dankzij een mooie samenwerking tussen diverse partijen is het gelukt om de muizen een goede eerste opvang te bieden. Dierenambulance OverGelder moest maar liefst twee keer rijden om alle muizen te vervoeren. Vervolgens werden ze allemaal samen opgevangen in Dierenbeschermingscentrum Amersfoort en zijn de zieke dieren gecontroleerd door de dierenarts. Al gauw bleek het probleem nog groter dan de eerder geschatte tachtig: 66 volwassen muizen en 49 babymuizen. En daar blijft het niet bij: een aantal vrouwtjes is drachtig, dus er zijn nog meer muizenbaby’s op komst.Dankzij de vriendelijke hulp van een vrijwillige vervoerder uit Amersfoort werden de muizen naar opvangcentra door heel Nederland gebracht. Ook externe opvangcentra van buiten de Dierenbescherming waren zo behulpzaam om een aantal muizen onderdak te bieden.

Deze muizen zoeken huizen
We willen natuurlijk niets liever dan dat deze muizen goed terechtkomen en een fijn huis vinden. We zijn op zoek naar mensen die deze muizen in groepjes een fijn thuis willen bieden waar ze alle zorg krijgen die ze nodig hebben. We letten er bij de selectie van mogelijke nieuwe eigenaren goed op dat deze mooie muizen niet alsnog eindigen als levend voer.
Interesse of een helpende hand bieden?
Help jij ons zorgen dat deze muizen goed terechtkomen? Je kunt hiervoor contact opnemen met een van de dierenopvangcentra waar op dit moment nog gezocht wordt naar een goed tehuis voor deze dieren (in Amersfoort, IJmuiden, Rijswijk en Ridderkerk, of het externe opvangcentrum in Rotterdam of Soest).
↧
Hier zijn we aan toe: Goed nieuws van de Dierenbescherming met 7 foto's
Goed nieuws uit maart
Nu de paasdagen achter de rug zijn en de temperaturen beginnen op te lopen, verheugen we ons weer massaal op terrasjes en heerlijke lentewandelingen. Toch willen we eerst graag nog even stilstaan bij de mooie momenten van de afgelopen maand. Dieren die gered zijn, een fijn nieuw thuis vonden, meer aandacht voor het welzijn van paarden en dat van vissen en nog meer. Hierbij een mooi overzicht van het goede nieuws uit maart.
Jill wint tienduizend euro voor de Dierenbescherming
Twintig weken lang volgden we vol spanning de online spelshow Challenges Cup, een competitie vol uitdagingen waarin Jill van Dooren het opnam tegen andere bekende YouTubers. Zo werd haar pokerface op de proef gesteld bij de box-of-lies-challenge, zette ze vingervlug haar typtalent in bij de fast-finger-challenge en werden zelfs haar beerpong-skills in de strijd geworpen bij de beerpong-of-death-challenge. En niet zonder succes! Jill werd tweede, en wist zo maar liefst tienduizend euro bij elkaar te winnen voor de Dierenbescherming. Wat een verrassing! Daar kunnen we heel wat dieren blij mee maken. Enorm bedankt lieve Jill!
Succesvol geplaatst na bijna drie jaar asiel: hond Kim
Met haar negen jaar is ze voor een hond behoorlijk bejaard, maar dat schrok haar nieuwe eigenaren Leon en Zita niet af. Ze vielen direct voor haar karakteristieke snoet, en dat verbaast ons niets. Kim is lief, aanhankelijk, trouw en levendig. Toch kwam ze twee keer bij ons terug. De eerste match ontstond nadat Kim twee jaar in het dierenasiel doorgebracht had. Haar eerdere baas was helaas lichamelijk niet meer in staat om voor haar te zorgen, en dit keer ging het mis vanwege een allergie binnen het gezin waar ze in terecht kwam. We zijn dan ook extra blij dat ze nu zo goed terecht is gekomen bij Leon en Zita: “Kim houdt van gezelschap en wij genieten op onze beurt ook elke dag van haar!” Geweldig als er zo’n klik is tussen mensen en hun huisdier. We wensen jullie samen een hele mooie tijd toe!
Sectorraad Paarden richt aandacht op zorgplicht bij paardenmarkten
De Sectorraad Paarden (SRP) riep gemeenten, de paardensector en het Ministerie van LNV begin maart op om geen vergunningen te verstrekken aan paardenmarkten die niet voldoen aan het Protocol Welzijn Paardenmarkten. In dit protocol zijn onder andere regels te vinden voor de water- en voedselvoorziening van paarden en de manier waarop paarden vervoerd worden.
Hoewel de Dierenbescherming het liefst een verbod ziet op paardenmarkten, vinden deze markten wel degelijk plaats. Zolang dit het geval is, mogen gemeenten hun kop niet in het zand steken als het gaat om het welzijn van paarden op deze evenementen. We blijven ons hiervoor inzetten, en daarbij is deze oproep van de SRP een duwtje in de goede richting.
Hoewel de Dierenbescherming het liefst een verbod ziet op paardenmarkten, vinden deze markten wel degelijk plaats. Zolang dit het geval is, mogen gemeenten hun kop niet in het zand steken als het gaat om het welzijn van paarden op deze evenementen. We blijven ons hiervoor inzetten, en daarbij is deze oproep van de SRP een duwtje in de goede richting.

Ernstig vermagerde buldogkruising gered in Den Haag
Begin maart werd ze in Den Haag aangetroffen door de dierenpolitie en een inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming: een vrolijke, lieve buldogkruising met de naam Luna. Vel over been, extreem vermagerd en vol rode plekken op haar huid bracht ze haar tijd door in een natte bench waar zelfs geen kleedje in te vinden was.Luna werd naar Dierenopvangcentrum Vlaardingen gebracht, waar ze alle medische zorg, aandacht en voeding kreeg die ervoor nodig was om aan te sterken. Wat direct opviel was haar onstuitbare levenslust. Naar buiten gaan is een feest, en ze houdt ervan om lekker te rennen en te spelen met een bal. Dankzij een antibioticakuur is haar huid inmiddels een stuk minder rood, en is ze al een paar kilo aangekomen.
Kortom: het gaat heel goed met Luna. Zo goed dat ze inmiddels op zoek is naar een baas. Geïnteresseerd in een kennismaking met haar? Hier vind je haar profiel op de website Ik Zoek Baas.

Vossenjacht niet verruimd
Op 8 maart besloot de Tweede Kamer dat er geen toestemming komt om de vos in Nederland intensiever te bejagen. Aanleiding voor het debat hierover is de flinke afname van het aantal weidevogels in ons land. De jagersvereniging zag hier wel een oplossing voor: een toename van het aantal vossen dat afgeschoten mag worden, zodat er minder vossen overblijven die op weidevogels kunnen jagen. Dat klinkt misschien logisch, maar het opent de deur voor andere roofdieren die op hun beurt de weidevogel zullen bejagen. Moeten we die dan vervolgens ook maar afschieten?De Dierenbescherming focust zich liever op de leefomgeving waarin weidevogels broeden. Als deze aangepast wordt aan hun behoeften, is dit heel wat effectiever en zijn ze ook kranig genoeg om zich te verweren tegen roofdieren. Gelukkig zag minister Carola Schouten ook geen heil in het verruimen van de vossenjacht. Het huidige beleid blijft gehandhaafd, en de wet wordt in geen geval aangepast.

RDA bevestigt: vissen hebben gevoel
Het welzijn van vissen verdient veel meer aandacht dan het tot nu toe heeft gekregen, zo stelde de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) in een rapport. ‘Vissen zijn wezens met gevoel en zo dienen we hen ook te behandelen.’ Het is tot nu toe treurig gesteld met het welzijn van vissen. Terwijl het in de wet vastgelegd is dat bijvoorbeeld vee voorafgaand aan het slachten verdoofd wordt, hebben vissen pech gehad en mogen veelal zonder bedwelming op de meest gruwelijke manieren om het leven gebracht worden. Nu officieel bevestigd is dat we net zo goed een zorgplicht hebben voor vissen als voor andere dieren, zijn we het aan hen verplicht om daar ook naar te handelen. Dankzij dit rapport voelen we ons gesteund in onze strijd voor een beter vissenwelzijn.
Reddingsactie voor meer dan 115 muizen
Het begon klein: een man in het noordoosten van het land wilde twee muizen redden van een dood als levend slangenvoer. Een nobel gebaar, ware het niet dat deze diertjes zich in zulk rap tempo voortplantten dat er binnen de kortste keren meer dan tien kooien nodig waren om ze in op te vangen. Een onhoudbare situatie, zo vond ook de sociaal hulpverlener van de man. Daarom schakelde zij onze Helpdesk Hulpverleners in. Uiteindelijk zijn de muizen nu in het hele land ondergebracht in verschillende dierenopvangcentra. We zoeken voor elk van hen een fijn thuis waar ze in groepjes terecht kunnen. Help je mee? Kijk dan hier voor meer informatie.

↧
↧
Zondag met Lubach.....Horror beelden van vreselijke aandoeningen bij rashonden
Geen 1 april grap maar wel erg grappig: RashondenWijzer, Dier&Recht én directeur Hans Baaij in Zondag met Lubach!
Tijdens de uitzending van zondag 1 april behandelde Arjen de vele fysieke en erfelijke aandoeningen van rashonden. Hij besteedde maar liefst de helft van zijn programma aan het onderwerp en daarbij werd regelmatig verwezen naar onze RashondenWijzer! Ook Dier&Recht directeur Hans Baaij kwam aan het woord.
Wel een beetje jammer dat de redactie vooraf geen contact met ons heeft opgenomen. Dan hadden we ze mooi kunnen wijzen op ons initiatief voor het fokken van gezonde kruisingen: Cupidog!
↧
Geen exclusieve privileges meer voor het Koninklijke jachtgezelschappen in Kroondomein Het Loo
Natuurgebied voortaan jaarrond open voor natuurliefhebbers
De Tweede Kamer nam vandaag een motie van de Partij voor de Dieren aan waarin Kroondomein Het Loo het hele jaar voor bezoekers wordt opengesteld. Hiermee komt ook een einde aan de exclusieve privileges voor koninklijke jachtgezelschappen om het rijk alleen te hebben in dit natuurgebied tussen 15 september en 25 december.
Foto: Dit is verleden tijd
Foto: Dit is verleden tijd

In 1959 schonk Koningin Wilhelmina het Kroondomein aan het Nederlandse volk. Dit natuurgebied op de Veluwe werd in de jaren die volgden een geliefde bestemming om te wandelen en te fietsen. Maar elk jaar, tussen 15 september en 25 december, werd het gebied gesloten voor het publiek. Ten faveure van de hofjagers, die daar hun drijfjachten op wilde zwijnen en bersjachten op edelherten organiseerden met veelal buitenlandse jachtgasten en grofwildjagers uit de top van het bedrijfsleven. Ook vormden de jachtpartijen een interessante huwelijksmarkt voor leden van koninklijke en adellijke families.
In deze periode kon de koninklijke familie buiten het zicht van het publiek jagen op onder andere edelherten, reeën en zwijnen. De Partij voor de Dieren verzette zich al vanaf haar komst in de Kamer tegen de sluiting voor het publiek van het Kroondomein. De Nederlandse Staat betaalt immers jaarlijks honderdduizenden euro’s voor onderhoud van het meer dan 10.000 hectare grote landgoed en voor het Koninklijk jachtdepartement. Daarnaast wordt meer dan een half miljoen euro door het ministerie van EL & I uitgekeerd aan de beheerder als tegemoetkoming voor het deeltijds openstellen en om agrarisch natuurbeheer mogelijk te maken.
De Partij voor de Dieren vond het absurd dat deze financiële middelen mede werden gebruikt om de jaarlijkse jacht van de koninklijke familie te faciliteren en maandenlang natuurliefhebbers de toegang tot het terrein te ontzeggen. Met het aannemen van de motie van Kamerlid Femke Merel Arissen wordt er eindelijk maximale openheid betracht in en rond het Kroondomein.
Marianne Thieme: “We hebben jarenlang gestreden voor openstelling van Kroondomein Het Loo, een van de mooiste natuurgebieden van ons land. Het was voor ons onbestaanbaar dat publiek bezit meer dan drie maanden per jaar ontoegankelijk was voor wandelaars en natuurliefhebbers, louter om jachtprivileges van een kleine groep hofjagers en hun gasten buiten het zicht te laten plaatsvinden. Een belangrijke stap in het uitbannen van de hobbyjacht!”
↧
In Leiden zijn 28 katten vrijgelaten : De verwilderde bengels kregen de kans om in hun eigen leefomgeving terug te keren
28 katten vrijgelaten na TNR-actie
Op een afgelegen boerderij in Leiden zijn maar liefst 28 katten vrijgelaten. De verwilderde dieren hadden stuk voor stuk een sterilisatie of castratie achter de rug en konden weer gaan genieten van hun vrijheid. Vliegensvlug of juist heel voorzichtig kwamen de katten uit hun reismand.
Door het toepassen van de TNR-methode (Trap, Neuter and Return) kregen de verwilderde bengels de kans om in hun eigen leefomgeving terug te keren. De beste oplossing voor deze dieren, aangezien socialisatie niet meer mogelijk was.
Overlast op de boerderijMedewerkers van de Dierenbescherming werden ruim een maand geleden getipt over een grote populatie wilde katten. De dieren zorgden voor overlast en de aantallen namen vlot toe. Met een groep vrijwilligers werden er vangkooien rondom de boerderij geplaatst. Dat ging echter niet zonder slag of stoot. Het heeft uiteindelijk vier weken geduurd voordat alle katten door het lekkers in de vangkooi waren verleid.
TNR-methodeVoor zwerfkattenproblemen binnen de bebouwde kom kan de TNR-methode worden ingezet. Hierbij worden zwerfkatten gevangen (Trap), gecastreerd of gesteriliseerd (Neuter) en weer teruggezet (Return). Teruggeplaatste dieren veroorzaken veel minder overlast omdat ze gecastreerd zijn (ze sproeien, vechten en krijsen dan niet meer en zijn rustiger). Ook stopt de groei van de populatie omdat de dieren onvruchtbaar zijn gemaakt. Uiteindelijk, mits instroom van nieuwe dieren beperkt wordt door voldoende voorlichting aan omwonenden over chippen en steriliseren, wordt de groep steeds kleiner en zal uiteindelijk door natuurlijk verloop uitsterven.
![]()
Volwassen katten die korte tijd op straat hebben geleefd en nog redelijk tam zijn, kunnen worden geresocialiseerd, maar uitsluitend wanneer terugplaatsen of een andere leefomgeving niet mogelijk is. Dieren die ge(re)socialiseerd zijn, kunnen in een huiselijke omgeving worden geplaatst of op een boerderij, camping of recreatiepark. Met de inzet van TNR zullen minder kittens worden geboren. Maar als de draagkracht van het gebied niet verlaagd wordt, blijven er altijd nieuwe verwilderde katten bij komen.
OpvangDe zwerfkatten uit Leiden zijn allemaal opgevangen door de Dierenbescherming. In de opvang werden de dieren klaargemaakt voor de sterilisatie of castratie en konden ze ook weer bijkomen na de ingreep. Vrijwilligers waren dagelijks in touw om de katten in de gaten te houden en te voorzien van eten en drinken. Nu ze weer aangesterkt zijn, zullen ze zich prima kunnen redden in hun vertrouwde omgeving.
Overlast op de boerderijMedewerkers van de Dierenbescherming werden ruim een maand geleden getipt over een grote populatie wilde katten. De dieren zorgden voor overlast en de aantallen namen vlot toe. Met een groep vrijwilligers werden er vangkooien rondom de boerderij geplaatst. Dat ging echter niet zonder slag of stoot. Het heeft uiteindelijk vier weken geduurd voordat alle katten door het lekkers in de vangkooi waren verleid.
TNR-methodeVoor zwerfkattenproblemen binnen de bebouwde kom kan de TNR-methode worden ingezet. Hierbij worden zwerfkatten gevangen (Trap), gecastreerd of gesteriliseerd (Neuter) en weer teruggezet (Return). Teruggeplaatste dieren veroorzaken veel minder overlast omdat ze gecastreerd zijn (ze sproeien, vechten en krijsen dan niet meer en zijn rustiger). Ook stopt de groei van de populatie omdat de dieren onvruchtbaar zijn gemaakt. Uiteindelijk, mits instroom van nieuwe dieren beperkt wordt door voldoende voorlichting aan omwonenden over chippen en steriliseren, wordt de groep steeds kleiner en zal uiteindelijk door natuurlijk verloop uitsterven.

Volwassen katten die korte tijd op straat hebben geleefd en nog redelijk tam zijn, kunnen worden geresocialiseerd, maar uitsluitend wanneer terugplaatsen of een andere leefomgeving niet mogelijk is. Dieren die ge(re)socialiseerd zijn, kunnen in een huiselijke omgeving worden geplaatst of op een boerderij, camping of recreatiepark. Met de inzet van TNR zullen minder kittens worden geboren. Maar als de draagkracht van het gebied niet verlaagd wordt, blijven er altijd nieuwe verwilderde katten bij komen.
OpvangDe zwerfkatten uit Leiden zijn allemaal opgevangen door de Dierenbescherming. In de opvang werden de dieren klaargemaakt voor de sterilisatie of castratie en konden ze ook weer bijkomen na de ingreep. Vrijwilligers waren dagelijks in touw om de katten in de gaten te houden en te voorzien van eten en drinken. Nu ze weer aangesterkt zijn, zullen ze zich prima kunnen redden in hun vertrouwde omgeving.
↧
Algen als mogelijk alternatief voor antibiotica in de veehouderij
https://www.dierenwelzijnsweb.nl
In lopend onderzoek wordt de hypothese getest dat gezondheid welzijn van kalveren bevorderd kan worden door voeding supplementatie met micro-algen. Het project is inmiddels van start gegaan en de eerste resultaten van de metingen beginnen binnen te komen.
Werking
Microalgen bevatten stoffen die het immuunsysteem bij mens en dier kunnen ondersteunen: Algen bevatten omega-3, 6 en 9 vetzuren en antioxidanten. Deze hebben een bewezen positief effect op het immuunsysteem. Dit biedt een mogelijk alternatief voor antibiotica in de veehouderij. Als door voedingssupplementatie met micro-algen kan worden voorkomen dat een dier ziek wordt, zijn er immers geen antibiotica nodig. Kalveren zijn een groep dieren die hier baat bij kunnen hebben; ze zijn vooral op jonge leeftijd erg kwetsbaar en kunnen dan wel wat ondersteuning gebruiken.
Pilot onderzoek
Hogeschool Inholland (opleiding Dier- & Veehouderij) heeft samen met veehouders, Feyecon Development and Implementation BV en het Veenweiden Innovatiecentrum een project opgezet om het gebruik van de alg Schizochytrium als voedingssupplement voor kalveren te onderzoeken. In het project staat het gebruik van natuurlijke bronnen (biobased) om diergezondheid, dierenwelzijn en weerstand te bevorderen centraal. De eerste fase bestond uit de ontwikkeling van een non-invasief protocol voor het bepalen van de gezondheid en het welzijn van kalveren in een leeftijd van 2 tot 8 weken. In december 2017 is in een pilot onderzoek het protocol succesvol gevalideerd door metingen uit te voeren op parameters zoals temperatuur, hartslag, hygiëne en feces. De conclusie van fase 1 is dat het protocol bruikbaar is voor dit onderzoek.
In fase 2 wordt het gezondheidseffect van een supplement algen (0,75%) bij kalveren daadwerkelijk gemeten. Ook wordt de economische haalbaarheid geschat door een voorlopige analyse van kosten en baten. Zodoende kan eind 2018 geconcludeerd worden of voedingssupplementatie met algen in een groter onderzoek nauwkeuriger bekeken moet worden.
Het project wordt gefinancierd door subsidieprogramma EFRO en provincie Noord Holland binnen het programma ‘Kansen voor West 2’.
(Bron foto: Erik Neuteboom)
↧
↧
Geitjes gered van onmogelijke richel
Lawrence County - Medewerkers van wegbeheerder Pennsylvania Turnpike hebben zich in Lawrence County van hun beste zijde laten zien door twee stoutmoedige geitjes van een onmogelijke richel onder een brug af te halen.
Ⓒ Pennsylvania Turnpike
Hoe de beestjes erin waren geslaagd hun benarde positie te bereiken, blijft een raadsel. Feit is wel dat de twee klimgeiten niet meer wisten hoe weer vaste grond te bereiken. De geiten blijken afkomstig van een nabij gelegen boerderij en besloten de brug over Mahoning-rivier te beklimmen, zo meldt CBS News.
Eenmaal op een richel van amper 20 centimeter breed op een hoogte van ruim 30 meter boven de grond, hield het avontuur op. Daar zouden de dieren achttien uur hebben doorgebracht. Eenmaal opgemerkt werd snel een kraan geregeld, waarmee reddingswerkers op de rand van de brug bij de geitjes konden komen.
↧
Word mede-eiser: Dwing Shell te stoppen met het veroorzaken van klimaatverandering
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
↧
Het is weer zover: Dierenbeul krijgt tweede kans van Dierenbescherming ondanks een keuken vol met verwaarloosde vogels
Keuken vol vogels
Een inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft op maandag 9 april in de Utrechtse wijk Overvecht een keuken vol vogelkooien aangetroffen. Dat op zich is voor de dieren niet het grootste probleem, dat ze met teveel bij elkaar in een kooi zitten wel. Hierdoor hebben de dieren veel te weinig bewegingsruimte. Er stond ook nog een zwaar vervuild aquarium in dezelfde ruimte. De eigenaar moet de situatie voor de dieren verbeteren. Nieuwe controle door de LID volgt.

Bestuursdwang
Onze inspecteur bezocht de woning na een melding en trof de hierboven beschreven situatie aan. Ze heeft de eigenaar op de situatie aangesproken en vervolgens rapport opgemaakt. Het rapport is doorgestuurd naar de overheidsdienst RVO.nl die op basis hiervan de eigenaar laat weten welke actie die moet ondernemen om de situatie te verbeteren en op welke termijn. De eigenaar krijgt dan ook te horen wat de consequentie is als die geen of onvoldoende actie onderneemt. Dit wordt bestuursdwang genoemd. Na afloop van de termijn controleert de LID of de verbeteringen voldoende zijn uitgevoerd. Zo niet, dan volgen nieuwe stappen.Tweede kans
Als de situatie waarin de dieren zich bevinden het toelaat, wordt in eerste instantie gekozen voor een tweede kans voor de eigenaar en de dieren. De situatie samen met de eigenaar verbeteren verkleint de kans dat deze opnieuw in de fout gaat. Deze weet dan beter weet hoe het niet moet en hoe wel. Door te snel de dieren weg te halen leert de eigenaar niet hoe het wel moet en kan die zomaar met nieuwe dieren dezelfde fouten maken.↧
Dit is een goed voorbeeld, wat één geweldige dierenvriend voor heel veel zwerfdieren in pure ellende toch weet te bereiken.
↧
↧
60 olifanten krijgen zenderhalsband in strijd tegen stropers en horica wil stoppen met haaienvinnensoep


↧
Stop deze waanzin: De Vrije Universiteit Amsterdam wil een mega-proefdiercentrum van 10 miljoen euro laten bouwen ( petitie )
|
Je kunt ook storten op ons rekeningnummer: NL 29 TRIO 0786 9390 79 t.a.v. Animal Rights Wil je geen nieuwsbrief meer van ons ontvangen? Meld je hier af . Je kunt ook je gegevens inzien en wijzigen . |
↧
Marc Ching zijn 18de reis naar Azië om honden te redden uit de gruwelijk wrede hondenslachterijen
Hoop voor galberen in China |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
↧