Quantcast
Channel: Voordierenblogger
Viewing all 4540 articles
Browse latest View live

Weet u het nog? Het was zo sneu ....goed nieuws Dobey heeft een baasje !!

$
0
0
Zo begon de zoektocht voor Dobey :

Help !! De noodklok luidt voor Dobey ......misschien kent u iemand ??


Zucht....had ik maar ruimte voor deze schat. Wat een koppie !!  Kent u iemand? Delen alstublieft

Het is lastig om een baasje te vinden  voor honden met gedrags- of medische problemen. Dit soort honden hebben juist vaak een thuis nodig, omdat de zorg in het asiel soms niet toereikend is. Daarom zoeken wij altijd mensen die zich graag willen inzetten om moeilijk plaatsbare dieren een betere kans te geven. Zo’n moeilijk plaatsbaar dier is herder kruising Dobey. En voor haar luiden we nu de noodklok.


Dobey woont al bijna haar hele leven in het asiel. Ze is een prachtige en enthousiaste herder die graag wil leren. Als puber (7 maanden oud) is ze in de opvang gekomen. Op die leeftijd is veel in een kennel zitten verre van ideaal. Dat gold ook voor Dobey. Als ze uit haar kennel gehaald werd was ze zo enthousiast dat ze in alle gekkigheid ging happen. Dat was slecht gedrag, maar wel heel begrijpelijk. In de kennel kon Dobey haar energie niet kwijt en dat kwam er allemaal uit als ze eruit mocht.


Herders zoals Dobey hebben veel beweging, afleiding en aandacht nodig. Ze vinden rust in een vaste relatie met de baas.
Ze  willen graag leren, ontdekken en rennen. Dit kan een opvang niet allemaal bieden. Dit heeft tot gevolg dat Dobey gefrustreerd is. Haar gedrag gaat alleen maar achteruit. Er wordt daarom met spoed gezocht naar een permanent thuis voor haar. Wij geloven dat met geduld en hard werken Dobey een fantastische hond zal zijn.


We zijn op zoek naar een baasje met ervaring. Dobey heeft iemand nodig die ze kan vertrouwen en die aan de slag wil gaan met haar gedragsproblemen. Die behandeling is al begonnen bij de opvang maar zal niet over één nacht ijs gaan. Omdat we Dobey graag een kans bieden op een beter leven, samen met een baasje, is dierenopvangcentrum Limburg bereid de kosten voor de gedragsbegeleiding te betalen. Heeft u interesse? Stuur dan een e-mail naar limburg@dierenbescherming.nl of bel naar 088 811 3600.

Dobey is niet de enige hond met gedragsproblemen die op zoek is naar een baasje. Via onderstaande link vindt u meer informatie. Er staat expres niets bij over de honden zelf, het is belangrijk dat u zelf langskomt om in gesprek te gaan over adoptie. Honden met gedragsproblemen kunnen met liefde, aandacht en geduld ontzettend leuke honden worden. Heeft u daarom ervaring met stoere honden die wat extra’s nodig hebben? Geef een hond met een gedragsprobleem een kans en neem contact met ons op.

   En nu.......
Een jaar in een dierenasiel!! En nu een gouden mandje. Geniet ervan lieverd

Dobey heeft een baas!

Donderdag 14 augustus deden wij een dringende oproep voor de hond Dobey, die al ruim een jaar in het asiel zit. Na onze oproep mocht Dobey zaterdag jl. al mee met een nieuwe baas!

De tweejarige Dobey kwam destijds, 7 maanden jong, in het asiel terecht. Na onze oproep afgelopen donderdag, mocht ze zaterdag al mee naar haar nieuwe thuis. Op onze Facebookpagina werd het bericht massaal gedeeld. Namens Dobey super bedankt voor alle likes, het delen van zijn foto en alle lieve reacties!

Meer honden op zoek naar nieuwe baas
Dobey heeft gelukkig een nieuwe baas gevonden, maar er zijn meer honden met gedragsproblemen die op zoek zijn naar een baasje. Op de site van Ikzoekbaas vindt u meer informatie. Er staat expres niets bij over de honden zelf, het is belangrijk dat u zelf langskomt om in gesprek te gaan over adoptie. Honden met gedragsproblemen kunnen met liefde, aandacht en geduld ontzettend leuke honden worden. Heeft u daarom ervaring met stoere honden die wat extra’s nodig hebben? Geef een hond met een gedragsprobleem een kans en neem contact met ons op!

Maasstricht geeft goedkeuring voor dierproeven op 39 labradors. Moet kunnen of niet ?

$
0
0

 


 
21aug14        

Maastricht geeft goedkeuring voor dierproeven op 39 labradors



ADC eist de honden op!

Maar liefst 39 labradors staan op de nominatie om gebruikt te worden in zeer pijnlijke experimenten aan de Universiteit Maastricht. Onderzoekers hebben toestemming gekregen om deze honden te gebruiken. ADC eist de honden op!
In het zojuist verschenen rapport 'Huisdier of proefdier?' geeft ADC tekst en uitleg over deze experimenten.

ADC campagneleider Molenaar:
'er wordt opzettelijk hartfalen opgewekt bij de labradors over een periode van zes weken. Deze experimenten vallen onder de een na hoogste ongerief codering. Met andere woorden: de dieren zullen ontzettend lijden. Zo'n 30% van de honden bezwijken al tijdens het experiment. De rest wordt na afloop afgemaakt.'
ADC roept de Universiteit Maastricht op om het experiment per direct af te blazen.
'Wij eisen de honden op!  Wij zijn bereid om de labradors op te vangen bij warme gastgezinnen. Zoals het hoort.'
ADC is begonnen met een petitie voor de vrijheid van de labradors.
Teken de petitie op
www.freethelabradors.org

Molenaar:
‘Stel je eens voor,  een  gezonde labrador die op een operatietafel ligt. Niet om geholpen te worden. Maar om een pacemaker te plaatsen met de bedoeling het hart op hol te jagen.  De kans is groot dat de labrador dit experiment niet overleeft. Sowieso zal de hond na afloop worden afgemaakt en het hart verwijderd. Stel je eens voor, 39 labradors die dit leed moeten ondergaan?’

 

Met uitsterven bedreigd door de verwoestende houtkap.de palmboomsindustrue en de jacht

$
0
0


Af en toe  een oproep voor een donatie is fijn om te mogen doen. Er gebeurd zoveel goeds achter de schermen in de dierenwelzijnswereld. Chapeau Liesbeth, oprichter van Weesaapjes.

Eind Januari 2012 werd het opvangcentrum gebeld door de eigenaar van chimpansee Billy. Ze woonde als huisdier in een Kameroenees gezin. Billy was zo extreem ziek en had diarree met bloed erin dat de eigenaar bang was dat hij er zelf ziek van zou worden. HIj wilde zo snel mogelijk van Billy af.

Samen met dierenarts John en hoofd dierenverzorger Jonathan , heeft Liesbeth (Voorzitter en Oprichter van Stichting Weesaapjes) babychimpansee Billy opgehaald .

 
Hier woonde Billy. De hond van de eigenaar van Billy beschermde het zieke dier. Ik mag u geruststellen door te vertellen dat het hondje ook goed terecht is gekomen.

Billy was enorm ziek, als ze niet was opgehaald, was ze gestorven zo ziek was ze. Ze was uitgedoogd, vol met teken en kogels van de afslachting van haar ouders, uitgemergeld, met striemen van haar touw waar ze altijd mee vast heeft gezeten en met een GEBROKEN kaak en GEBROKEN vinger. Ze was zo extreem bang voor mannen. Waarschijnlijk is ze gemarteld waarbij haar kaak en vinger gebroken zijn...Het opvangcentrum heeft dringend geld nodig om haar pijnstillers en medicijnen te kunnen geven. Help Billy door haar te adopteren of doneer voor haar een bedrag om haar medicijnen en pijnstillers te kunnen geven. Voor u een klein bedrag voor haar een nieuw leven zonder pijn!
Vele apensoorten in Afrika en met name in Kameroen worden met uitsterven bedreigd door de verwoestende houtkap, de palmolie industrie en de nietsontziende jacht door stropers. Dit is het allerergst voor de achtergebleven apenbaby’s. Ze zijn te klein om geslacht en opgegeten te worden. Daarom worden ze door de stropers als huisdier verkocht. Uiteindelijk komen de verwaarloosde weesaapjes bang, ondervoed, mishandeld, gewond en getraumatiseerd in het opvangcentrum, het Limbe Wildlife Centre, in Kameroen terecht. Het LWC opvangcentrum zorgt voor 360 apen en iedere week worden er nieuwe slachtoffers binnen gebracht.

 WORD DONATEUR!

De nood is zeer groot. Deze weesaapjes hebben acute hulp nodig. Daarom zet Stichting Weesaapjes zich met hart en ziel in voor directe noodopvang. Maar geen geld betekent geen opvang! Daarom zamelen wij geld in voor:

 Donatie: www.weesaapjes.nl
  • Eten & Melk 
  • Educatie & projecten om ex-stropers een alternatief inkomen aan te bieden voor het terugdringen van de stroperij
  • Medicijnen
  • Dierenverzorging
  • Materialen om versleten nachtverblijven te vernieuwen . 
Kijk op www.weesaapjes.nl

 
Uw hulp is van levensbelang!  U kunt de weesaapjes al helpen met een klein bedrag van slechts 1,50 euro per maand
 

HET OPVANGCENTRUM


In het opvangcentrum, worden de weesaapjes goed verzorgd door ervaren dierenverzorgers. Ze krijgen voldoende melk en goed voedsel. Ook krijgen ze de juiste medische hulp. De apenbaby’s kunnen hier tot rust komen en weer leven onder soortgenoten. Het doel is om de weesaapjes uiteindelijk in een natuurreservaat te plaatsen. Zo krijgen ze weer een mooi en veilig leven!

STICHTING WEESAAPJES


Stichting Weesaapjes is een jonge en dynamische stichting. Onze stichting werkt uitsluitend op vrijwillige basis en is volledig afhankelijk van uw donaties en giften! Natuurlijk houden wij u hiervan op de hoogte.
 

VRIENDELIJK BEDANKT!



 
 
Oprichter & Voorzitter Stichting Weesaapjes

 

     
Stichting Weesaapjes  |  Morkolf 10  |  5404 MK Uden  |  T: (0413) 71 20 82  |  info@weesaapjes

   
 

Bijzondere foto's : De 5 verstekeling aapjes 'lifters' nu in quarantaine komen tot rust bij Stichting AAP

$
0
0

De apen klimmen over de containers van het schip

Deze 5 Java-apen reisden mee met een vrachtschip vanuit Maleisië. Onderweg werden ze ontdekt door de bemanning van het schip, die ze uiteindelijk wist te vangen en in een vrachtmand heeft geplaatst.

 
Een van de Java-apen op het schip

Gedurende de rest van de reis hebben de bemanningsleden zo goed mogelijk voor de dieren gezorgd. Eenmaal in Rotterdam zijn de Java-apen overgedragen aan AAP, en inmiddels zijn ze in onze quarantaine aan het bijkomen van hun wereldreis


De aapjes nog aan board van het schip



Hulp is aangekomen  (zie busje van Stichting AAP www.aap.nl  )

Power to you! De kracht van internet nogmaals bewezen ......

$
0
0



Actievoeren helpt !

Universiteit Maastricht schort proeven met labradors op

De Universiteit Maastricht (UM) heeft proeven met enkele tientallen labradors opgeschort. De UM nam die beslissing na een handtekeningenactie van de Anti Dierproeven Coalitie (ADC). 

 
Die haalde online meer dan 80.000 handtekeningen op tegen de proeven.
De UM liet maandagochtend weten zich nader te zullen beraden. ''De UM begrijpt dat er in de maatschappij zorgen leven ten aanzien van het gebruik van proefdieren, zoals honden'', schrijft de universiteit maandag in een verklaring
 
Wat ging eraan vooraf?
 
 
 
 

OMG! Elf katten in dichtgeplakte bananen doos

$
0
0

Dierenambulance vindt 11 katten in dichtgeplakte doos

 
UTRECHT - Een bizarre vondst voor medewerkers van de dierenambulance in Utrecht. In een bananendoos in de wijk Kanaleneiland blijken negen kittens en twee moederpoezen te zitten.

De dierenambulance kreeg de melding maandag van een voorbijganger. Die vond een dichtgetapte doos en hoorde daar geluidjes uitkomen.

APENGAPEN

 Medewerkers van de dierenambulance dachten dat er misschien vijf katten in zouden zitten. "Maar toen we doos optilden, bleek hij toch erg zwaar." Een medewerker zegt: "Het was behoorlijk warm in de doos. Een aantal kittens lag op apengapen."

De katten en kittens zijn nu op kantoor van de dierenambulance. Daar hebben ze wat eten en drinken gekregen. Het gaat volgens medewerkers relatief goed met ze. Dinsdag worden ze naar het asiel gebracht, waar ze nog een check krijgen van de dierenarts.

Wie er verantwoordelijk is voor het dumpen van de katten, zal volgens de medewerkers waarschijnlijk nooit bekend worden

Olifantjes worden half doodgeslagen voor de olifantenritten. Roep reisorganisaties ter verantwoording via social media

$
0
0


Heftige video een waarschuwing is op zijn plaats. Maar soms moeten we wel de verschrikkingen zien om actie te ondernemen.
Nog steeds olifantenritten in reisaanbod
 
OPROEP: STOP OLIFANTENLEED VIA SOCIAL MEDIA
 
Tientallen Nederlandse reisorganisaties bieden toeristen nog steeds olifantenritten aan. Het gaat onder andere om 333TRAVEL en VNC Asia Travel. Deze reisorganisaties geven vooralsnog geen gehoor aan de oproep van World Animal Protection om te stoppen met olifantenritten. World Animal Protection roept iedereen op om de reisorganisaties via social media ter verantwoording te roepen.
 
Dankzij de campagnes van World Animal Protection besloten veel Nederlandse reisorganisaties in de afgelopen jaren om te stoppen met het aanbieden van olifantenritten. Reisorganisatie Kuoni liet vorige week weten de olifantenritten te schrappen en ook Tiara Tours heeft aangegeven van de olifant af te stappen. Toch bieden naar schatting enkele tientallen reisorganisaties nog steeds olifantenritten aan. Het gaat vooral om kleine en middelgrote (online) reisbureaus en –organisaties.
                                                                                                                  
Achter de ritjes gaat veel olifantenleed schuil: jonge olifantjes worden illegaal in het wild gevangen en op gewelddadige wijze afgericht. Pascal de Smit, directeur van World Animal Protection:



 “Binnen de reisbranche zijn gelukkig veel organisaties die hun verantwoordelijkheid al hebben genomen. Reisorganisatie Arke is hier een mooi voorbeeld van. Wij vragen nu de laatste organisaties dringend om zo snel mogelijk alle olifantenritten en –shows te schrappen uit hun aanbod. Olifanten zijn wilde dieren die niet thuishoren in de toeristenindustrie.”
 
De oproep aan de reisorganisaties is onderdeel van de campagne “Stap van de olifant af!”. Via de website www.stapvandeolifantaf.nl kan heel Nederland beloven om nooit (meer) op een olifant te rijden. Tot nu toe deden meer dan 20.000 mensen deze belofte.


Al vaker heb ik over deze verschrikkingen geschreven. Heeft u even tijd om te lezen?

http://voordierenblogger.blogspot.nl/search?q=olifantenritten

De Mexicaanse Lola gered

$
0
0
Bericht met dank aan International Fund for Animal Welfare ( IFAW ) www.ifaw.nl

We geven hierbij graag een update over Lola, een hond die in april werd gevonden naast een supermarkt in het Mexicaanse Playa del Carmen en die op het punt stond om een nest puppy's ter wereld te brengen.
http://cocoscatrescue.org/  Even kijken mensen ....lieve foto's van kittens. Om te smelten !!

Lola is een van de ruim 3.000 honden en katten die Coco's Cat Rescue, het plaatselijke partnerproject van het International Fund for Animal Welfare’s (IFAW), dit jaar tot dusver heeft kunnen helpen, en zij staat symbool voor de benarde situatie waarin veel dakloze honden zich bevinden.
Uiteindelijk liet Lola zichzelf en haar puppy's, die toen een maand oud waren, naar Coco's brengen.Uiteindelijk liet Lola zichzelf en haar puppy's, die toen een maand oud waren, naar Coco's brengen.

Onze vrijwilligers hadden Lola na de geboorte van haar negen puppy's wekenlang in de gaten gehouden, maar ze konden haar niet helpen omdat Lola uiterst geheimzinnig deed over de precieze locatie waar ze verbleef. Uiteindelijk liet ze zichzelf en haar puppy's, die toen een maand oud waren, naar Coco's brengen.
 
Lola en haar puppy's hadden snel diergeneeskundige zorg en goed eten nodig.
 
Toen de familie uiteindelijk werd binnengebracht, leden ze allemaal aan ernstige huidziektes, waren ze ondervoed en werden ze geteisterd door parasieten.
Helaas zijn twee puppy's gestorven voordat Coco's iets voor hen heeft kunnen doen.
Een maand later ging het de zeven puppy's in hun pleeggezinnen al stukken beter en waren ze klaar om blijvend te worden geadopteerd.
Met Lola's lieve karakter, haar flexibele persoonlijkheid en haar slimheid zou ze het goed hebben gedaan als straathond, vooral nu ze gesteriliseerd was en niet meer het ene na het andere nest puppy's had moeten verzorgen en voeden.
Haar pleegverzorgster Mariana hield echter zoveel van haar dat ze besloot om haar te adopteren.
Nadat de puppy's naar hun nieuwe pleeggezinnen waren gegaan, kon Lola intrekken bij Mariana en een nieuwe zus. De twee zijn dikke vrienden geworden en zijn hieronder te zien tijdens het zwemmen in de oceaan.
Ohhhh wat lief !!
 
In veel landen zijn zwervende dieren niet altijd dakloos, omdat veel honden en katten op straat nog steeds worden verzorgd en gevoerd door één of meerdere baasjes. Dieren die geen baasje hebben, lopen echter het risico dat ze niet in hun basisbehoeften kunnen voorzien. Omdat honden en katten gedomesticeerde gezelschapsdieren zijn, zijn ze hiervoor afhankelijk van mensen. Hun basisbehoeften zijn onder meer voldoende voedsel en water, onderdak, beweging en spelletjes en diergeneeskundige zorg, en wanneer ze dit niet krijgen, lijden de dieren hieronder.
 
Wanneer ze dakloos zijn, lopen dieren ook een verhoogd risico op het krijgen en verspreiden van bepaalde ziekten, ook ziekten die gevaarlijk zijn voor mensen, zoals hondsdolheid. Zonder toegang tot goede diergeneeskundige zorg en zonder jaarlijkse vaccinaties kunnen populaties van dakloze dieren een broedplaats worden van dit soort ziekten en bestaat er het risico dat deze worden verspreid onder dieren die wel een huis hebben, onder plaatselijke wilde dieren en onder mensen.
 
Via ons werk met mensen en gezelschapsdieren over de hele wereld streeft het IFAW ernaar om goed voogdijschap te bieden aan alle dieren, of ze nu een baasje hebben of niet. We verbeteren de relatie tussen mensen en hun honden of katten, we helpen mensen om goed voor hun dieren te zorgen en we voorkomen dat er nog meer dakloze dieren worden 'geproduceerd'.
Verhalen zoals dat van Lola en haar puppy's en de geweldige mensen die hen in huis hebben genomen, zijn een inspiratiebron voor ons allemaal.
Ook u kunt helpen. Wanneer u van plan bent om een dier in huis te nemen, overweeg dan om dat te doen via een asiel bij u in de buurt. En zorg dat u uw huisdieren altijd steriliseert!
 

Defensie moet stoppen met het neersteken en neerschieten van levende varkens ( undercover foto's en petitie )

$
0
0

Bericht van de Peoples Ethical Treatment of Animals www.peta.nl

'Varkens doden voor militaire trainingen is verouderd' zegt PETA tegen Hennis-Plasschaert naar aanleiding van nieuwe onderzoeken

Minister van Defensie wordt aangeraden de overgang te maken naar moderne trainingsmethodes, en het neerschieten en neersteken van varkens te stoppen – waarvan de overheid voorheen ontkende dat het gebeurde


http://action.peta.nl/ea-action/action?ea.client.id=43&ea.campaign.id=22795#.U_8pVSwcQ6t

PETITIE......tekenen alstublieft. Dit is te zot voor woorden. ( hier boven)

Contact:

Tim Zijlstra; 0900 235 7382; pers@peta.nl

Amsterdam – PETA versterkt haar oproep aan het Ministerie van Defensie om te stoppen met het neerschieten, neersteken en opblazen van dieren voor trainingsoefeningen naar aanleiding van nieuwe militaire studies die bevestigen dat moderne simulatoren levensreddende medische slagveld vaardigheden, net zo goed of zelfs beter kunnen onderwijzen dan het opensnijden en doden van varkens en andere dieren. Eerder dit jaar heeft minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert voor de eerste keer toegegeven dat het Nederlandse leger varkens doodt voor deze wrede en verouderde oefeningen – in tegenstelling tot de voorgaande ontkenning van de overheid.



In een brief, die vandaag is verstuurd naar minister Jeanine Hennis-Plasschaert, benadrukt PETA het onderzoek dat vorige week gepresenteerd werd tijdens het 'Military Health System Research Symposium'– "de eerste wetenschappelijke bijeenkomst van het Amerikaanse ministerie van Defensie (US DOD)"– in Fort Lauderdale, met de volgende punten:

•    Uit een door de 'US DOD' gefinancierd onderzoek aan de universiteit van Minnesota (UM) blijkt dat medici, die aangeleerd werd bloedingen te stelpen en andere noodprocedures uit te voeren op levensechte simulatoren, net zo bekwaam waren als degenen die dit leerden door middel van het gebruik van dieren en dat beide methodes dezelfde mate van stresslevels veroorzaakten bij de leerlingen.
Bij deze foto kom ik woorden te kort!

•    Uit onderzoek gefinancierd door de 'US DOD', uitgevoerd door de universiteit van Minnesota en de universiteit van Michigan, blijkt dat medisch personeel dat getraind is in pediatrische intubatie vaardigheden door middel van simulatoren bekwamer is dan degene die deze aangeleerd kregen door te oefenen op levende katten.
•    Uit een onderzoek, uitgevoerd door een Canadese militaire gezondheidsorganisatie, blijkt dat een levensechte menselijke patiënt simulator net zo effectief is al het gebruiken van levende dieren voor het onderwijzen van traumatisch letsel management aan militaire medische technici.

Het dier leeft nog !!

Afgevoerd weggegooid als een stuk vuil !!

"Over het algemeen bewijzen deze nieuw militaire onderzoeken dat medisch personeel op een effectieve manier kan leren levens te redden op het slagveld zonder het beschieten, opensnijden en doden van dieren", zegt PETA Nederland persvoorlichter Tim Zijlstra. "Nu het ministerie van Defensie eindelijk haar betrokkenheid heeft toegegeven bij deze wrede en verouderde oefeningen, moet het ze voor eens en voor altijd stoppen."

EU Richtlijn 2010/63/EU bepaalt dat dieren niet mogen worden gebruikt wanneer er alternatieve opties, zonder het gebruik van dieren, beschikbaar zijn. Het is beschamend dat Nederland één van de slechts zes landen is, van de in totaal 28 NAVO-lidstaten, die nog steeds dieren gebruikt voor militaire medische trainingen.

Eerder dit jaar publiceerden wetenschappers van de Amerikaanse luchtmacht een onderzoek dat bewees dat levensechte menselijke patiënt simulatoren levensreddende vaardigheden net zo goed onderwezen als methodes met dieren. In 2012 publiceerde het Israëlisch ministerie van Defensie een onderzoek waaruit bleek dat levensechte menselijke simulatoren het vertrouwen in het uitvoeren van noodprocedures van medisch zorgverleners verbeterde terwijl het oefenen op dieren dit niet deed. 

In 2013 en 2014 voerden het Amerikaanse leger en de Amerikaanse kustwacht nieuwe beleidsmaatregelen in die het gebruik van dieren voor medische trainingsoefeningen beperkten en een toename in het gebruik van simulatoren en andere methoden zonder dieren vereisten. Vorig jaar, in navolging van gesprekken met PETA US, beëindigde de Poolse Strijdkrachten het gebruik van dieren voor medische trainingsoefeningen.

Eerder dit jaar onthulde PETA verschrikkelijke, nooit eerder vertoonde foto's van vergelijkbare oefeningen in Denemarken, waarin te zien is hoe levende varkens opgehangen worden aan een houten frame en beschoten worden met AK-47's en handpistolen, vervolgens levend geopereerd worden door militair personeel en daarna gedood worden.

In vredesnaam wat doet een giraffe in een circus !! Circus giraffe Kenay van de ellende overleden ( video )

$
0
0


Kenen wij mensen geen grenzen meer ? Overschrijden we alle normen n waarden? 
  • image
  • image

  • Giraffe Kenay R.I.P.

    donderdag 28 augustus 2014 13:50
    Giraffe Kenay R.I.P.


    Vandaag is bekend geworden dat giraffe Kenay van Circus Belly Wien op 11-jarige leeftijd is overleden. De giraffe was al enkele dagen ziek en had last van koliek. Vannacht werd hij levenloos aangetroffen door het circuspersoneel. De doodsoorzaak wordt nu onderzocht.


    Een te zotte transportwagen voor een circus giraffe

    Giraffen worden in het wild doorgaans 25 tot 30 jaar oud. Het mannetje Kenay was 1 jaar toen hij in 2004 bij het circus terecht kwam. Wilde Dieren de Tent Uit www.wildedierendetentuit.nl  heeft zich altijd ingezet voor het welzijn van deze giraffe. Directeur Leonie Vestering: “Kenay heeft een speciaal plekje in ons hart. Hij stond symbool voor een van de laatste circusdieren in Nederland. Met het verbod op wilde dieren in circussen in zicht, hadden wij de hoop dat hij terecht zou komen in een opvang bij soortgenoten in zijn eigen klimaat.

    Het heeft niet zo mogen zijn
     

    Rusland wil vlees uit China....eet smakelijk Rusland ( bekijk 3 video's en huiver!!)

    $
    0
    0



    Rusland wil voorlopig geen vlees uit Europa meer kopen. Door deze boycot blijkt opnieuw hoe bizar de wereldhandel in vlees in elkaar steekt. Brazilië staat al klaar om de export van industrievlees naar Rusland over te nemen en de Russen willen nu vlees gaan importeren uit …. China!



    De plannen van Rusland om vlees te gaan kopen uit China baren ons grote zorgen. Op dit moment produceren Chinese varkenshouders namelijk te weinig vlees om in de behoefte van hun eigen land te voorzien.

    Als China de productie opschroeft om aan Rusland te kunnen leveren dreigt voor nog veel méér dieren dan nu een erbarmelijk leven. Al eerder lieten we in een filmpje een enorm Chinees varkensbedrijf zien, dat misschien wel de grootste vee-fabriek van de wereld is. >>> http://bit.ly/VypZRy


    Kijk eens naar twee nieuwe filmpjes. In ‘Klein is mooi?’ zie je dat er ook in kleine Chinese boerderijen veel dierenleed is >>> http://bit.ly/1B1CEvm

    En dat Chinese varkensbedrijven naast dierenleed ook enorme milieuvervuiling veroorzaken wordt duidelijk in de film ‘Erwtensoep’. >>> http://bit.ly/XZ1cY9.

    'Woorden schieten tekort', aldus Philip Lymbery (CEO van Compassion in World Farming) www.ciwf.nl   
    .
     
                                                                                         
    N
                                                                                      
     
     

    India door de kneën ....verbod op productie, import en verkoop van foie gras ( video )

    $
    0
    0

     
     http://nl.wikipedia.org/wiki/Ganzenlever  Veel informatie over het dwang voederen ( Foie Gras ) van eenden en ganzen

    Roger Moore strijd al meer dan 10 jaar tegen de verschrikking van de productie  Foie Gras

    Belangrijke Updates

    Kom in opstand tegen het mishandelen van vogels op foie gras stallen door een bijdrage over te maken.
     
    http://action.peta.nl/ea-action/action?ea.client.id=43&ea.campaign.id=16756    PETITIE

     Het is geen geheim dat de productie van foie gras zo wreed is, dat Nederland en een heleboel andere landen het verboden hebben. ( Maar we eten het wel!!) Eenden en ganzen die veroordeeld zijn tot foie gras stallen brengen hun leven opgesloten in kleine kooien door en krijgen hun maag meerdere keren per dag volgepropt met grote hoeveelheden graan, wat met geweld door middel van een buis hun keel in geduwd wordt.

    The Poeples Ethical Treatment of Animals ( PETA,), Stichting Vier Voeters, de World Animal Protection, zijn grote dierenwelzijnsorganisaties die actie voeren tegen de productie van foie gras. Helpt u mee? Teken dan alstublieft de petitie.
    Gelukkig is er nu weer een land dat opkomt voor eenden en ganzen en dat zich heeft aangesloten bij het groeiende internationale protest tegen deze gruwelijke industrie: Het Indiase ministerie van handel heeft een verbod uitgevaardigd op de productie, import en verkoop van foie gras. Dit besluit van het ministerie – als gevolg van het jarenlang campagne voeren door PETA India – maakt dat India het enige land ter wereld is dat een dergelijk volledig verbod op foie gras heeft ingesteld. Deze krachtige verklaring van India op het gebied van wreedheid tegen vogels zou moeten dienen als inspiratie voor alle overheden in de wereld om meer te doen dan alleen het verbieden van de productie van dit barbaarse levensmiddel – het volledig uitbannen van foie gras!

    Dwangvoederen....arm dier

    We bespeuren ook een groeiend succes – door de inspanningen van PETA UK – waarbij enkele Britse hotels, restaurants en winkeliers, die dit vreselijke product nog steeds hun klanten aansmeren, stoppen met het aanbieden hiervan. Het lijk erop dat elke week een ander bedrijf belooft de verkoop van foie gras te beëindigen. Onlangs heeft het Gordon's Restaurant in Inverkeilor, één van de vier Schotse kandidaten koplopers voor de 'Good Food Guide Restaurant of the Year Award 2015'aangekondigd dat zij foie gras van hun menu verwijderd hebben naar aanleiding van berichten die zij ontvingen van PETA UK.

    En natuurlijk ook Nederland  www.peta.nl
    Tot slot kan ik u met vreugde vertellen dat 's werelds grootste touroperator voor jongerenreizen, 'STA Travel', is gestopt met het verkopen van excursies naar het 'San Fermín festival' in Pamplona, Spanje.  
     
    Gekken en dwazen !
     
    Veel toeristen die naar Pamplona vertrekken voor het bijwonen van het jaarlijkse stierenrennen weten niet dat alle dieren die door de geplaveide straten worden gejaagd later op de dag op barbaarse wijze dood neergestoken worden onder toezicht van een joelende menigte. Met dit oordeel sluit STA zich aan bij Thomas Cook, Brittany Ferries en een voortdurend groeiende lijst van meelevende bedrijven die zijn gestopt met het promoten van deze bloedsport. Eerder dit jaar stopte STA met het aanbieden van drie andere wrede attracties: SeaWorld, ritjes op olifanten en de attractie naar de beruchte Tijger Tempel in Thailand. STA Travel telt bijna 2000 medewerkers verspreid over 200 vestigingen in 12 landen en dit barmhartige besluit zet een hogere standaard voor duurzaam toerisme overal in de wereld.

    Barbaren !!



     
    Waarom Tijger Temple  verbieden? Omdat de dieren het helemaal niet fijn vinden om de hele geaaid te worden door toeristen die maar een doel hebben, op de foto met een tijger.

    De tijgers worden gedrogeerd en hebben geen tanden. Die zijn er uitgetrokken.  Mensen Blijf er weg en vertelhet door

    Dierenopzetter eet de ingewanden van haar dieren op !! ( veel foto's )

    $
    0
    0
    Dierenopzetter Elle eet haar projecten op


    Screen Shot 2014-08-28 at 13.09.10
    Vrijwel iedereen die iets afwijkends met dieren doet is het haasje. Of het nou jagen, een tas of helikopter van ze maken of een bontjas dragen is. Kom aan een dier en je kunt hoe dan ook op weinig bijval rekenen, zo merkt ook de 22-jarige Britse taxidermist Elle Kaye.
    Kaye wilde al dierenopzetter worden sinds ze zich kan herinneren, vertelde ze eerder deze maand aan The Telegraph. En om zo min mogelijk van een dier te verspillen, eet ze waar mogelijk het vlees. Patrijzen, wilde konijnen, duiven; meestal werkt ze met dieren die aangereden zijn, maar als het vlees niet bedorven is twijfelt ze geen moment.
    Sloffen van cavia’s

     De Britse geeft workshops ‘Eat your taxidermy’ en voor zestig pond leert ze je al een muis opzetten. Maar ze werkt ook in opdracht van particulieren, bijvoorbeeld mensen die geen afstand willen doen van hun geliefde huisdier. Voor de vrouw van een van haar opdrachtgevers maakte ze een paar sloffen van twee cavia’s. De huisdieren van klanten eet ze niet op, verzekert ze.
    Taxidermie is een manier op een dier te recyclen, het weer tot leven te brengen, zegt Kaye op haar website. Het is een eerbetoon aan hun leven en schoonheid. Van de boze reacties die haar werk oproept, trekt ze zich niks meer aan. Kaye houdt van dieren en zou nog geen vlieg kwaad doen. Op haar Instagrampagina zijn veel van haar projecten te bekijken.

    Screen Shot 2014-08-28 at 13.09.10Screen Shot 2014-08-28 at 13.10.08Screen Shot 2014-08-28 at 13.10.33Screen Shot 2014-08-28 at 13.11.34Screen Shot 2014-08-28 at 13.35.06Screen Shot 2014-08-28 at 13.35.54Screen Shot 2014-08-28 at 13.00.45Screen Shot 2014-08-28 at 13.01.07Screen Shot 2014-08-28 at 13.01.37
    Foto’s via Elle Kaye en Instagram

    Gateway to hell: Stop de gruwelijke handel in proefdieren door Air France- KLM ( video en petitie )

    $
    0
    0


    Video met dank aan www.peta.nl

    PETITIE :

    http://action.peta.nl/ea-action/action?ea.client.id=43&ea.campaign.id=14866#.VARvAywcTVQ

    Zet je woede om in actie

    http://www.respectvoordieren.nl/index.php/kom-in-actie/help-de-dieren/campagnes/air-france-klm

    Respect voor Dieren  nieuwsbrief

    Stop de gruwelijke handel in proefdieren door Air France-KLM
    Air France-KLM vervoert elk jaar 10.000 apen vanuit Mauritius naar laboratoria in  Europa en de VS, om ze daar vervolgens te mishandelen en open te snijden.

    Petitie van www.peta.nl 

    http://action.peta.nl/ea-action/action?ea.client.id=43&ea.campaign.id=14866#.VAQxOCwcTVQ



    Zoveel pijn !!
     
    Ondanks een goede reputatie waarachter Air France-KLM zich verschuilt, is er een walgelijk geheim waarvan Air France-KLM liever niet wilt dat deze bekendheid krijgt onder het publiek. Tijdens vrachtvluchten van Air France-KLM worden onder andere apen vervoert in kleine kooien. Deze dieren delen allemaal hetzelfde lot, een angstaanjagend leven in een dierproef centrum, met de dood als gevolg.
    Een onderzoek heeft aangetoond dat één op de negen apen uit Mauritius al sterft tijdens de reis naar het laboratorium. Een aantal van de apen komen ook direct uit het wild.

    Air France-KLM vliegt als enige vliegtuigmaatschappij apen uit Mauritius. Onder protest van actievoerders is Air Mauritius al gestopt met het vliegen van de apen. Mauritius is niet het enige land waar Air France-KLM vandaan vliegt, ook exporteren ze apen uit de  Caraïben en China

     
    Acties tegen Air France- KLM over de hele wereld

    Naar aanleiding van een onderzoek bij de apenfokkerijen in Mauritius is te zien hoe medewerkers de apen bij de staart heen en weer sleuren en apen in het wild uit hun families rukken door middel van wrede vallen. De apen leven daar vervolgens in kale kooien. Het ergste is dat de fokkerijen in Mauritius zelfs proberen uit te breiden en Air France-KLM maakt dit mogelijk door als enige vliegtuigmaatschappij apen uit Mauritius te exporteren!

    Deze walgelijke en barbaarse handel in apen en andere dieren heeft geen plaats in een wereld waar het gaat om respect naar mens, dier en milieu. Samen kunnen we en zullen we dit stoppen. Doe mee met onze campagne en laat je stem horen voor deze weerloze dieren!

    Campagne eis

    De campagne eist dat de Air France-KLM Groep (inclusief partners en dochterbedrijven) onmiddelijk stopt met het transporteren van ALLE dieren voor wetenschappelijk gebruik.

    Klik hier voor de internationale campagne website

    300 voetbalvelden per UUR gekapt voor de palmolie industrie ...we verwoesten de aarde !! ( video )

    $
    0
    0



    GROOTSCHALIGE VERWOESTING
     
    Palmolie is de nummer 1 geworden van alle plantaardige oliesoorten ter wereld en Nederland is 1  van de grootste afnemers. Zorgwekkend, want door deze steeds meer uitbreidende industrie (lees: natuurverwoesting), worden plaatselijke gemeenschappen en inheemse volken van hun grond verdreven en diverse diersoorten zoals de Sumatraanse tijger en orang-oetan in (levens)gevaar gebracht. Als deze industrie niet een halt wordt toegeroepen, zal dit ernstige gevolgen hebben. En  dat  terwijl het palmolievrij kan!

    Palmolie is een plantaardige olie die wordt gewonnen uit de vruchten van de Afrikaanse oliepalm genaamd eiaeisguineensis. De palmolie wordt gewonnen uit eeuwenoude bossen, nu voor 87% afkomstig uit Indonesië en Maleisië. De bossen worden één voor één gekapt of platgebrand. Op jaarbasis is 1,1 miljoen hectare tropisch woud en koolstof houdende veengrond in Indonesië verwoest in de periode 2000-2005. Dit wordt dus alleen maar meer. Momenteel worden er 300 voetbalvelden regenwoud per uur omgekapt. Plaatselijke gemeenschappen en inheemse volken worden van hun grond verdreven om plaats te maken voor deze industrie. Hierdoor verliezen zij toegang tot hun oerwoud, waar zij hun voedsel, medicijnen en inkomsten uit halen. Daarnaast worden omliggende stukken grond en het water vergiftigd door chemische producten die gebruikt worden op de palmolie-plantages. Diverse diersoorten zoals de Sumatraanse tijger en orang-oetan worden door verwoesting van hun leefgebied in levensgevaar gebracht
     

    STIJGENDE VRAAG NAAR PALMOLIE


    Doordat palmolie goedkoop kan worden ingekocht, is palmolie een zeer populaire plantaardige olie bij fabrikanten .  De olie wordt gebruikt in meer dan 50% van de producten, waaronder: gebak, pizza, zoete deegwaren, chocolade, cosmetica en schoonmaakmiddelen. De vraag naar palmolie is nu zelfs groter dan het aanbod en wordt nu nog meer wordt opgedreven door de opmars van biobrandstoffen. Europa zal meer dan 1/5 deel van de wereldproductie aan plantaardige olie nodig hebben om (volgens een Europese richtlijn) tegen 2020 10% fossiele brandstoffen in het wegtransport te vervangen. Volgens onlangs gepubliceerde cijfers neemt Europa zelfs al 33% af van de palmolieproductie en is Nederland (dit kleine landje!) 1 van de grootste afnemers.

    In veel landen (waaronder Nederland) bestaan er geen wetten op de verplichte etikettering van palmolie. Daardoor maskeren bedrijven palmolie met de aanduiding 'plantaardige olie', of meer dan 170 andere benamingen .Er bestaan talloze alternatieven voor palmolie, maar jammer genoeg is geen daarvan zo goedkoop, waardoor bedrijven liever niet iets anders gebruiken.

    Het wordt tijd dat er in Nederland een wet gaat komen. Die fabrikanten verplicht om het gebruik van palmolie duidelijk op hun verpakking te vermelden. En zich niet te verschuilen achter vage benamingen voor palmolie. Zodat er duidelijkheid komt voor de consument en deze zelf kan kiezen voor palmolie-vrije producten. De producten op deze website zijn palmolie-vrij zodat je zeker weet dat je niet bijdraagt aan de vernietiging van de tropische bossen en haar wildlife.   
     

    Boodschappenlijst downloaden

    ingredienten naast elkaar met palmolie - kopie

    Download onderstaande ingrediëntenlijst om mee te nemen naar de winkel. Hierin staan tips om palmolie te vermijden en een overzicht van  ingrediënten waaronder palmolie wordt verborgen.
    Hartelijk dank dat jij voor de bescherming van het leefgebied van mensen en orang-oetangs, palmolie-vrije producten gaat kopen !

    >> INGREDIENTENLIJST OM PALMOLIE TE HERKENNEN

    Met dank aan de oprichters en vrijwilligers van  http://www.palmolie.info/

    http://www.palmolie.info/over-ons-4/        

    Veel meer informatie op de website www.palmolie.info
     
    In dit rijtje wil ik u graag kennis laten maken met www.weesaapjes.nl   

    2 november super leuke middag: Duik mee voor de Noordzee en ontvang een WNF-herfsduikshirt !

    $
    0
    0

    Ik kreeg dit positief bericht vanmorgen binnen van het Wereld Natuur Fonds www.wnf.nl

    Toch meer even een afbeelding van de Noordzee

    Betere bescherming Noordzee

    Goed nieuws! Staatssecretaris Dijksma heeft besloten om kwetsbare natuurgebieden in de Noordzee te beschermen. Het WNF is daar blij mee.

    Met de beschermingsmaatregelen voor de drie belangrijke gebieden in de Noordzee; de Doggersbank, Klaverbank en het Friese Front, is een belangrijke stap gezet op weg naar een netwerk van beschermde gebieden op zee.

    Het WNF wil een netwerk van beschermde gebieden sluiten voor economische activiteiten. Het gaat in totaal om tenminste 30% van de Noordzee. Een dergelijk netwerk  zal het Noordzeeleven, waaronder belangrijke kraamkamers van vissoorten, de kans geven zich te herstellen.
    news© WWF     Prachtig !! Meer weten over de Noordzee? Hieronder een zee van informatie
     
     
        De Bewuste Vis week 8 - 14 september

     De snelheid en de manier waarop we de oceanen leegvissen en vervuilen is rampzalig voor het leven in zee. Als we zo doorgaan zijn onze oceanen halverwege deze eeuw zo goed als leeg.

    Om de zeeën en kustgebieden beter te beschermen kun je zelf iets doen. Kies voor Bewuste Vis met het MSC- of ASC-keurmerk als je vis koopt. Zo geniet je nu en in de toekomst van mooie natuur en voldoende vis.

    Tijdens de Bewuste Vis week van 8 - 14 september ontdek je bij  jouw supermarkt hoeveel producten er al met het ASC- en MSC-keurmerk te koop zijn. Je kunt dus heel makkelijk een verantwoorde keuze maken en zo bijdragen aan een gezonde zee. Wil je ook nog op een andere manier meedoen? Doe de Vis Quiz, bekijk het animatiefilmpje of doe mee met de Vis selfie-actie en win een diner voor twee.
    news© WNF
    news© WNF
      
    Duik mee!

     Word een ster voor de Noordzee! Duik samen met het WNF op zondag 2 november mee in zee.

    De Noordzee heeft jouw hulp nodig! Want het gaat niet goed met het grootste natuurgebied van ons land. Help ons aandacht te vragen voor dit prachtig stukje Nederland. Verzamel al je moed en meld je aan met een mail naar herfstduik@wwf.nl.

    Het wordt een superleuke middag. Je ontvangt een speciaal WNF-Herfstduikshirt en maakt bovendien kans op mooie prijzen zoals een weekend weg naar Center Parcs.
    news© WNF/Rob Doolaard
     
       

    Op één na de hoogste schaal van pijn bij dierproeven op 170 honden en na de gruwelijke testen afgemaakt

    $
    0
    0
     Foto en tekst met dank aan de Metro  www.metro.nl


    Meer dan de helft van de 323 honden die van 2004 tot 2014 zijn gedood in het proefdiercentrum van de Universiteit van Maastricht, werd betaald met geld van de donateurs van de Nederlandse Hartstichting. Het gaat om in totaal 170 viervoeters, waaronder labradors, afgekeurde politiehonden, greyhounds, golden retrievers en beagles, die omkwamen in twaalf verschillende experimenten. Dat blijkt uit een rapport van de Anti Dierproeven Coalitie (ADC) dat Metro in handen heeft gekregen.

    De experimenten kregen in de rapportages van de onderzoekers steevast code 5 mee, de op een na hoogste schaal van pijn. Via een ingebrachte pacemaker zijn bij de dieren gedurende vier weken hartfalen, infarcten en hartritmestoornissen opgewekt. Zo’n 20 procent stierf al tijdens het experiment zelf. De overige honden stierven tijdens een zogenoemd opofferingsexperiment, dat een dag duurt.
    Een experiment met 39 labradors dat gepland stond aan de Universiteit Maastricht heeft de afgelopen tijd veel stof doen opwaaien. Nadat de ADC enkele weken geleden hierover aan de bel trok, tekenden 120.000 mensen een petitie tegen de proeven. Het onderzoek, dat wordt gefinancierd door de Britse Hartstichting, werd uitgesteld en maandag werden acht labradors vrijgelaten. Wat er met de andere honden gaat gebeuren, is nog niet bekend.



    Een project genaamd COHFAR is het meest recente onderzoek waar de Nederlandse Hartstichting in participeert. Doel van deze nog lopende onderzoeksreeks is het tijdig herkennen van risico’s op hartfalen of hartritmestoornissen en het verbeteren van de respons op pacemakers en  onderhuidse apparaatjes die elektrische schokjes afgeven bij ernstige stoornissen. In Maastricht werden al vijf studies mogelijk gemaakt met geld van het goede doel, waarbij 67 honden de dood vonden.

    Hoeveel geld de Nederlandse Hartstichting precies bijdraagt aan de dierproeven, is onbekend. ”Wij denken dat het sowieso om heel veel geld gaat”, zegt Robert Molenaar van de ADC. ”Het gaat om projecten die meerdere jaren lopen. En experimenten met dieren zijn gewoon duur.”


    Overigens worden in het proefdiercentrum van de Universiteit van Maastricht naast honden ook muizen, ratten, geiten en varkens gebruikt voor onderzoek naar hart- en hartziekten. In hoeverre de Nederlandse Hartstichting daar financieel aan heeft bijgedragen is niet duidelijk.

    De Hartstichting zegt in een reactie dat de proeven noodzakelijk zijn. ”Wij zijn ons ervan bewust dat dat gevoelig ligt. Maar het gaat altijd om onderzoek dat niet op een andere manier gedaan kan worden; het mag en kan niet worden uitgevoerd op mensen en ook andere dieren zijn hiervoor niet geschikt”, zegt Annemieke Herberigs namens de Hartstichting. ”Dankzij dit soort onderzoek hebben kinderen met een pacemaker bijvoorbeeld een hogere levensverwachting.”
    Waarom honden bij onderzoek hartziekten?
    • Voor onderzoeken naar hart- en vaatziekten worden vaak grote honden gebruikt, omdat de zenuwvoorziening in de hartkamers van deze dieren vergelijkbaar is met die van de mens. Bovendien moeten de proefdieren groot genoeg zijn om dergelijke metingen van de hartfunctie uit te voeren. Er worden namelijk dezelfde instrumenten en apparatuur gebruikt als bij mensen, dus varkens en konijnen zijn te klein. Ook is er met grote honden inmiddels zoveel ervaring opgedaan, dat hartritmestoornissen goed kunnen worden opgewekt en beïnvloed.

    Een zwarte dag voor miljoenen nertsen in de bontindustrie....de nertsenfokkers hebben hun rechtszaak gewonnen

    $
    0
    0


    Met dank aan www.bontvoordieren.nl

    Slecht nieuws voor het Nederlandse nertsenfokverbod

    Het is een zwart jaar voor de miljoenen nertsen in Nederland. De nertsenfokkers hebben het met een rechtszaak voor elkaar gekregen dat het nertsenfokverbod voorlopig buiten werking is. Binnenkort verwachten we de uitspraak van het hoger beroep. Bont voor Dieren zal er alles aan doen om te laten zien dat Nederland klaar is met de bontindustrie! Wij kunnen dit echter niet zonder jouw steun.

    Het is nu erop of eronder. We kunnen het er niet bij laten zitten dat een honderdtal nertsenfokkers bepaalt dat Nederland de verschrikkelijke bontproductie weer toe moeten laten. Het buiten werking stellen van het nertsenfokverbod is nu al een ramp. De nertsenfokkers mogen dit jaar namelijk weer uitbreiden. Ook staan Europese initiatieven tot fokverboden op een laag pitje in afwachting van de Nederlandse situatie. Dit ondanks de afschuw van deze wrede industrie die onder een groot deel van de bevolking heerst.


    Schattige diertjes wat doen wij jullie aan. Mooi en onschuldig. mishandeld voor het grote geld. Het spijt me zo !!

    Wij laten het er niet bij zitten! Daarom gaat Bont voor Dieren in Nederland samen met de Dierenbescherming een grootschalige campagne voeren. Via alle mediakanalen willen wij duidelijk maken dat Nederland het vreselijke leven van nertsen in kooitjes niet meer wil. Tevens zullen we met een grondig onderzoek aantonen dat de nertsenhouders ruimschoots gecompenseerd worden.

    Ook in Europa gaan we ervoor zorgen dat niet een handvol bontfokkers de moraal bepalen, maar de ruime meerderheid van de bevolking.

    Bont voor Dieren start daarom een grote Europese campagne met een team dat is samengesteld uit de beste mensen uit de Europese dierenbeschermingsorganisaties. De bontlobby timmert in Europa hard aan de weg en het is nu tijd voor een krachtig weerwoord; maak een einde aan het lijden van de slachtoffers van de bontindustrie!

    nerts1
     Dat snoetje !! Zo zielig en misdadig

    Nertsenfokkerijen: feiten en fabels

    Bontfokkerijen

     Binnen de Europese Unie worden jaarlijks ongeveer 32 miljoen dieren gefokt en gedood voor de productie van bont. De meeste voorkomende gehouden soorten – nertsen, vossen en wasbeerhonden – zijn in wezen nog steeds wilde dieren. Er vindt nauwelijks selectie plaats op kenmerken als tamheid en aanpassingsvermogen voor gevangenschap.
     
    Deze soorten zijn ongeschikt om gehouden te worden voor productiedoeleinden. De dieren zitten tijdens hun korte leven in draadstalen kooien om uiteindelijk vergast of geëlektrocuteerd te worden wanneer hun vacht op zijn mooist is. Hieronder volgt een uiteenzetting van de verschillende dierenwelzijnsproblemen die een probleem vormen bij de productie van bont.
     
    Nauwelijks selectie toegepast voor adaptatie aan gevangenschap

    Nertsen, vossen en wasbeerhonden zijn in wezen nog steeds wilde dieren. Zij zijn nauwelijks gedomesticeerd. Het Wetenschappelijk Comité voor dierenwelzijn en diergezondheid van de Europese Unie concludeerde het volgende in hun rapport The Welfare of Animals kept for Fur Production uit 2001:
     
    these species, in comparison with other farm animals, have been subjected to relatively little active selection, except with respect to fur characteristics. There has thus been only a limited amount of selection for tameness and adaptability to captive environments.”
     
    Nertsen en vossen zijn carnivoren en erg nieuwsgierige, actieve roofdieren met een complex sociaal leven. In tegenstelling tot andere soorten landbouwhuisdieren (vaak kuddedieren), zijn nertsen van nature solitair. Nertsen en vossen zijn beide territoriaal en gaan in het wild  ver om hun territorium te verdedigen. Deze dieren zijn ongeschikt om te houden, laat staan in de intensieve veehouderij.
     
    Houderij-omstandigheden en aanbevelingen van de Raad van Europa

     Dieren die gehouden worden voor de bontproductie worden doorgaans gehuisvest in lange rijen van draadstalen kooien in open ‘sheds’. Hun voedsel bestaat uit een pap van slachtafval dat bovenop de kooien wordt gespoten. Ze worden van water voorzien middels een waterslang met een drinknippel. Nertsen hebben een nestbox en soms minimale kooiverrijking zoals een pvc-buis.
    En gemiddelde nertsenkooi is 70 cm lang,  40 cm breed en 45 cm hoog. Deze afmetingen zijn gebaseerd op de lengte van een mensenarm in plaats van de natuurlijke behoeftes van de nerts. Volgens de aanbevelingen van de Raad van Europa bedraagt de minimale benodigde ruimte voor een volwassen nerts 2550 cm2, voor een volwassen nerts met jongen is dit ook 2550 cm2, tot twee gespeende jongen is de benodigde ruimte 2550 cm2 met 850 cm2 extra per dier bovenop de twee
    jongen
    .
     
    Afwijkend gedrag

    Aan de ethologische behoeften van dieren in de bontindustrie wordt niet voldaan. Hun huisvesting is monotoon en lichaamsbeweging wordt beperkt. De dieren zijn niet in staat om soorteigen gedrag te uiten. Voor vossen is het bijvoorbeeld onmogelijk om te graven en nertsen hebben geen toegang tot zwemwater en kunnen sociale contacten niet uit de weg gaan.
    Als gevolg hiervan vertonen dieren in de bontindustrie stereotiepe gedragingen (zoals ijsberen langs de randen van de kooi, cirkelen/zwaaien met het hoofd, etc) en automutilatie (o.a. zuigen of bijten aan de staart of vacht). Infanticide en kannibalisme worden ook waargenomen.
    Hoewel de bontindustrie beweert dat afwijkend gedrag verminderd is door (minimale) kooiverrijking toont beeldmateriaal van recent onderzoek op bontfokkerijen in Denemarken, Finland en Tsjechië aan dat afwijkend gedrag en zelf veroorzaakte verwondingen nog steeds voorkomen op Europese bontfokkerijen.

    Angst is ook een welzijnsprobleem bij dieren in de bontindustrie. Een recent Noors onderzoek toonde bijvoorbeeld aan dat een meerderheid van de nertsen en vossen angst vertoonden in plaats van vertrouwen als reactie op de tamheidstesten. Onderzoek toont aan dat pogingen om nertsen met minder stereotiep gedrag te fokken resulteert in dieren met meer angstgedragingen. Tenslotte, dieren die passief in hun kooi zitten of liggen lijden niet vanzelfsprekend minder. Een gebrek aan normaal gedrag kan ook een indicatie zijn voor slecht dierenwelzijn.

    Overige gezondheids- en welzijnsproblemen

     Naast afwijkend gedrag toont recent onderzoek naar Scandinavische bontfokkerijen een reeks van ernstige gezondheids- en welzijnsproblemen aan:
    • Ernstige, onbehandelde infecties aan de ogen, neus en oren;
    • Afwijkingen aan het tandvlees waaronder zwellingen die de tanden geheel om kapselen en ernstig geïrriteerd tandvlees;
    • Open wonden en verwondingen;
    • Dieren met verloren ledematen en/of staart;
    • Misvormde ledematen;
    • Kannibalisme van nestgenoten of jongen;
    • Rottende lijken die tussen de levende dieren in kooien lagen;
    • Misvormde dieren;
    • Vervallen kooien met scherp draad en gaas dat uitsteekt in de kooi;
    • Lege, vieze en of kapotte waterbakjes.
    De bontfokkerijen die voor dit onderzoek warden onderzocht waren van kopstukken uit de bontindustrie.

    Het moment waarop de dieren gedood worden

     Dieren op bontfokkerijen worden gedood op het moment dat hun vacht op z’n best is, dit is in het winterseizoen. Bontfokkers claimen dat de dieren goed verzorgd moeten worden omdat hun vacht zou lijden aan een slechte behandeling. De dieren worden daarom gedood net voordat hun vacht zal gaan uitvallen/beschadigen. Slachtingsmethodes bestaan uit vergassen, het breken van de nek, elektrocutie (elektrodes worden in de mond en anus gebracht) en (hoewel minder voorkomend) dodelijke injecties.
    Het gebruik van gas voor het doden van dieren

     De hedendaags toegestemde methodes voor het doden van de dieren op bontfokkerijen zijn hoge dosissen koolstofdioxide (meer dan 30% kooldioxide), koolmonoxide (puur) (gasmix bevat meer dan 4% koolmonoxide) en koolmonoxide samengevoegd met andere gassen.
    Een belangrijke kanttekening hierbij is dat nertsen, (die over het algemeen gedood worden met gas) semi-aquatische dieren zijn en hun adem goed lang kunnen inhouden. Ze neigen naar hypoxie doordat ze hun eigen lage zuurstofgehalte in hun bloed kunnen detecteren. Dit betekent dat ze enorm lijden tijdens het vergassingsproces. Dierenartsen hebben de volgende punten genoemd waarover ze hun zorg uitspreken omtrent het vergassen:
    • Koolmonoxide (CO): Het gebruik vanCO is een onacceptabele methode voor het doden van dieren die gehouden voor hun vacht vanwege de onbetrouwbare concentraties, het gebruik van verontreinigde uitlaatgassen, het detecteren van het diers hypoxie  en de lange termijn periode voor de sensiviteit van dieren gedood door CO. Ook zijn er bezorgdheden over het gebruik van CO voor de gezondheid en veiligheid van de mensen.
    • Koolstofdioxide (CO2): De aversie tegen dit gas en de praktische problemen om hoge betrouwbare concentraties te verkrijgen maakt dat  CO2 een onaangename en onacceptabele methode is voor het doden van groepen dieren zoals nertsen , vossen en andere pelsdieren.
    Hoofd- tot-staart elektrocutie

     Hoofd-tot-staart elektrocutie is de meest voorkomende methode voor het doden van vossen en wasbeerhonden. Elektrocutie vereist enorme zelfbeheersing en het gebruik van elektrodes ingebracht in lichaamsopeningen. Als hartstilstand plaatsvindt voordat bewusteloosheid optreedt, dan is er grote kans voor het beleven van helse pijnen en stress van het dier. De elektrocutie van vossen is in New York al verbannen, doordat erg grote risico’s aan de methode zijn gevonden.
     
    Conclusie over het dierenwelzijn op de bontfokkerijen

     Het in 2001 uitgebrachte rapport van de Scientific Committee on Animal Health and Animal Welfare, concludeert dat: ‘… Veehouderijsystemen zorgen voor serieuze problemen voor alle diersoorten  die worden gefokt voor hun vacht.’. Het rapport gaat door op de aanbeveling dat zowel het management als het verblijf van nertsen en vossen grote verbeteringen nodig hebben. Tot nu toe hebben echter geen significante verbeteringen plaatsgevonden en deze zullen hoogst waarschijnlijk ook niet plaats gaan vinden.
    De FFA en Eurogroup for Animals hebben opgeroepen om te stoppen met de methodes die nu gebruikt worden voor het doden van dieren in bontfokkerijen
     
    Lidstaten en fokverboden

     Door de groeiende bezorgdheid over het dierenwelzijn en de ethiek omtrent het fokken van pelsdieren voor alleen hun vacht is het tij aan het keren tegen de praktijken van de bontproductie binnen de Europese Unie. Onderzoek naar bontfokkerijen in een aantal lidstaten hebben bewezen dat het produceren van bont niet op een humane manier kan gaan.
    In Oostenrijk en Engeland is er al een verbod op bontfokkerijen. In Kroatië is ook een verbod vanaf 2007, met een uitloop van 10 jaar voor de bestaande bontfokkerijen om af te bouwen. In Nederland is er in 2012 een verbod gekomen op de nertsenfokkerijen, met een afbouw periode tot 2024. Slovenië heeft een verbod afgegeven op bontfokkerijen in maart 2013 met een afbouwperiode van 3 jaar. Lopende verboden tegen bontfokkerijen zijn nu nog gaande in België en Estland.
    Vos- en Chinchilla bontfokkerijen waren al verboden in Nederland in de jaren ‘90. Denemarken heeft ook een verbod sinds 2009 op vossenfokkerijen met een afbouwperiode. In Zweden is een vossenfokkerij verbod gekomen doordat er een dierenwelzijnregel kwam dat vossen alleen gehouden konden worden als hun natuurlijk gedrag geuit kon worden in de fokkerijen. Denk hierbij aan graven, sociale interactie met andere vossen en actieve bewegingsvrijheid.
    Duitsland heeft ook nieuwe regels aangenomen in 2009 voor bontfokkerijen, waardoor er nu meer ruimte in de kooien is voor de dieren. Vanaf 2016 gelden er ook nieuwe regels omtrent zwemwater voor de nertsen en een ruimte voor vossen en wasbeerhonden om te kunnen graven. Deze regels zullen er uiteindelijk voor gaan zorgen dat de bontfokkerijen ook daar zullen gaan sluiten.
     
    Impact van bontproductie op milieu en natuur

     De bontindustrie is erop gebrand om zichzelf te presenteren als een ‘groene’ en duurzame industrie. Bont wordt in de markt gezet als een ‘natuurlijk’ product, terwijl het in werkelijkheid, zoals hieronder wordt beschreven, intensief bewerkt, getransporteerd en verwerkt moet worden voordat het geschikt is voor de verkoop.
    Daarbij moet worden opgemerkt dat bont over het algemeen geproduceerd wordt als mode-item en ondanks dat het hergebruikt kan worden voor andere kledingstukken, modetrends erom bekend staan kort te duren. Hierdoor is er geen garantie dat een bontproduct het volgende modeseizoen nog gedragen of gerecycled zal worden
     
    Chemische verwerking

     Zodra de vacht van een dier is verwijderd, zal het, tenzij het chemisch wordt behandeld, wegrotten. Chemicaliën zoals formaldehyde en chroom worden gebruikt om het rotten tegen te gaan. Omdat bont onderdeel is van een dood dier heeft het bescherming nodig tegen natuurlijk verval door onder andere insecten, bacteriën en schimmels.
    Een mix van schadelijke en giftige stoffen wordt gebruikt bij het  verwerken en beschermen van onbewerkt bont. Denk hierbij aan oppervlakte-actieve stoffen, oplosmiddelen, zuren, tanninen, biociden, fungiciden, verfstoffen en bleekmiddelen. Arbeiders werkzaam in deze industrie lopen het risico op acute en chronische gezondheidsproblemen zoals huidklachten, oogklachten maar ook kanker en zelfs de dood. De stoffen zijn ook zeer schadelijk voor de in het water levende organismen en dragen bij aan luchtvervuiling. Een groot gedeelte van de bontverwerkende industrie is verplaatst naar ontwikkelingslanden zoals China, waar de milieustandaarden lager liggen en de arbeidskrachten goedkoper zijn.
    Een IPPC-onderzoek uit 2003 van de Europese Commissie naar de best beschikbare technieken voor het kleuren van huiden en vachten erkent de verfindustrie als een als “a potentially pollution-intensive industry.”
     
    Het ‘Industrial Pollution Projection System’ stelt dat de bontverwerkende industrie tot de top vijf van industrieën behoort die verantwoordelijk is voor  vervuiling door het gebruik van zware metalen.
    Hoewel het grootste gedeelte van de bontverwerkende industrie zich verplaatst heeft naar China, maakt ook de Chinese overheid zich zorgen over de vervuiling die door bontverffabrieken worden veroorzaakt. In December 2007 meldde The Trapper & Predator Caller, een publicatie van de bonthandel dat China overwoog om een repressieve belasting in te voeren op de bontverwerkende industrie als onderdeel van een poging om zwaar vervuilende industrie te bestraffen.
     
    Bont is niet groen

     Bont is verre van een hernieuwbare natuurlijke hulpbron. Sterker nog, de productie van echt bont legt een groter beslag op onze kostbare en onvervangbare energiebronnen dan de productie van synthetisch nepbont. Uit onderzoek van  Gregory H. Smith, een onderzoeksingenieur op het gebied van vervoer aan de University of Michigan, is gebleken dat het bijna drie keer meer energie kost om een bontjas te maken van vachten van dieren die met een wildklem zijn gevangen, dan het produceren van een jas van synthetisch nepbont.
     
    De claim dat bont een ‘groen’ product is, wordt ook weerlegd door de resultaten van een recent onderzoek naar de milieu-impact van de productie van nertsenbont. In 2011 voerde het Nederlandse onderzoekbureau CE-Delft een  levenscyclusanalyse voor de productie van bont. Hierbij bestudeerden zij de productieketen vanaf de productie van nertsenvoer tot aan de productie van een kilo bont klaar voor gebruik door de kledingindustrie. Er werd gekeken naar de impact van de bontproductie op achttien verschillende milieueffecten. Daarna werden deze resultaten vergeleken met het milieu-impact van verschillende textielsoorten zoals katoen, acryl, polyester en wol.
    Uit het onderzoek bleek dat in vergelijking met textiel, bont de hoogste impact heeft voor 17 van de 18 berekende milieueffecten, waaronder klimaatverandering, vermesting en toxische emissies. De impacts van bont zijn een factor 2 tot 28 hoger, zelfs al worden voor diverse stappen in de bontketen de lage (ondergrens)waardes gebruikt. Alleen voor waterverbruik heeft niet bont, maar katoen de hoogste score.
     
    Ook de N2O-emmissie (stikstofoxide) en NH3-emissie (ammoniak) afkomstig van de nertsenmest vormen een belangrijke factor bij de berekening van de milieu-impact. Deze stoffen dragen vooral bij aan de effecten verzuring en de vorming van fijn stof.
    Het klimaateffect van 1 kilo bont is 5x zo hoog als de hoogste score voor ander textiel (wol). Dit komt door het voer en door de N2O-emissie van mest.
     
    Impact op biodiversiteit

     De bontindustrie heeft ook een aanzienlijke invloed op de biodiversiteit. Zij is verantwoordelijk voor het uitsterven van verschillende diersoorten zoals de zeenerts. Zoals hierboven al werd aangegeven vormt de jacht met wildklemmen een grote bedreiging voor populaties wilde dieren. De klemmen die worden gebruikt werken volledig willekeurig waardoor elk dier gevangen kan komen te zitten, waaronder ook ernstig bedreigde diersoorten. Deze jacht legt dus extra druk op al bedreigde populaties.
    Als gevolg van de arrogante en onverantwoordelijke houding van de bontjagers ten opzichte van het milieu ,zijn de grote katachtige en veel van hun kleinere soortgenoten nu bedreigd met uitsterven en moeten nu beschermd worden tegen verdere uitbuiting.
    Bovendien is de bontfokkerij ook verantwoordelijk voor de introductie van niet inheemse diersoorten. De Amerikaanse nerts, wasbeerhond, muskusrat en beverrat zijn allen naar Europa gehaald voor het fokken van bont maar leven nu ook in het wild. Deze indringers vormen een niet te onderschatten gevaar voor de biodiversiteit op het continent. Dit wordt tevens onderschreven in de Conventie over Biologische Diversiteit.
     
    De Amerikaanse nerts heeft bijvoorbeeld de Europese nerts en bunzing verdreven als gevolg van een toenemende wedloop om voedsel. Verder vormt het dier een bedreiging voor inheemse vogels. In Groot-Brittannië is de nerts verantwoordelijk voor de terugval van de watervogel.
    Niet inheemse diersoorten kunnen dus zeer grote gevolgen hebben voor de ecosystemen en de leefomgeving. De kosten die worden gemaakt om de (milieu)schade te minimaliseren zijn hoog. De indringers kunnen bijvoorbeeld ziektekiemen en parasieten bij zich dragen wat grote gevolgen kan hebben voor de inheemse diersoorten.
     
    De grootschalige negatieve impact van niet inheemse dierensoorten op de biodiversiteit heeft in september 2013 bij de Europese Commissie tot een wetvoorstel geleid. Men wil met deze maatregel de introductie en verspreiding van niet inheemse diersoorten zoveel mogelijk voorkomen.
    De Fur Free Alliance en Eurogroup for Animals zijn voorstanders van het opnemen van de niet-inheemse diersoorten zoals de Amerikaanse nerts, wasbeerhond, muskusrat en bunzing op de te vormen lijst van ‘Diersoorten onder de zorg van de EU’. Zij hopen daarnaast dat het ‘de vervuiler betaalt’ principe wordt toegepast daar waar men de aansprakelijkheid kan aantonen ten opzichte van het opzettelijk vrijlaten of nalatig handelen van niet inheemse diersoorten.
     
    .
     
    Over de Fur Free Alliance

     De Fur Free Alliance (FFA) is een internationale coalitie van dierenbeschermingsorganisaties die als doel heeft een einde te maken aan de uitbuiting en het doden van dieren voor hun vacht. De FFA heeft een wereld voor ogen waarin het moreel verwerpelijk is dieren te doden voor zulke onnodige doeleneinden. Wij streven deze doelen na op een legale en vreedzame wijze door het creëren van bewustzijn en geven van voorlichting  over het dierenleed en milieuschade dat aan bont kleeft.
    Over Eurogroup for Animals

     Eurogroup for Animals is de toonaangevende partij op het gebied van dierenwelzijn op Europees niveau. Wij zijn de stem van de miljarden dieren die in laboratoria, fokkerijen, boerderijen of in het wild leven. De organisatie is erkend door de EU en neemt deel in alle mogelijk relevante comités en overlegorganen op Europees niveau.


     
     

    Een groep dappere vrijwilligers bevrijden een beer van de vastzittende kunststofemmer op zijn kop ( video )

    $
    0
    0


    https://www.facebook.com/pages/Save-the-Bucket-Bear/919846884696387?sk=timeline

    Face Book oproep "Save the bucket bear"

    Prachtig gedaan mensen!! A huge hug from animal lovers in the Netherlands

    Een nieuwsgierige zwarte beer in de Amerikaanse staat Pennsylvania stak ruim vier weken geleden zijn kop in iets wat lijkt op een kunststof emmer. Natuurbeheerders stonden 'machteloos', een aantal vrijwilligers wist het arme dier wel te vangen en eindelijk te bevrijden. Dat melden lokale media.
    Het dier zat vast met zijn kop in een 'airbag', een zogenaamd beschermonderdeel dat geplaatst wordt tussen een tractor en een trailer. Op een speciaal opgerichte facebookpagina 'Red de emmer-beer' spraken mensen schande over de gefaalde reddingsacties van de natuurbeheerders. 'We hebben het herhaaldelijk geprobeerd, maar konden niets voor het dier doen', zei een woordvoerder tegen Patriot News. Een val uitzetten mislukte, omdat de gezonde beer, die nog heel mobiel was, geen zicht had.

      Mijn vraag: Kan een beer een maand zonder water ?  Wie weet het ?

    Volgens facebookers hebben de natuurbeheerders de situatie onderschat en zou het dier heel snel zijn nieuwsgierigheid moeten bekopen met de dood. Daarom trokken afgelopen maandag een aantal vrijwilligers de stoute schoenen aan en startten een zoektocht naar de zwarte beer in de bossen van Clarion County. Dean Hornberger, Jeff Kriebel, Kaitlyn Lakin, Eric Kriebel en Shawn Balcita troffen het slachtoffer langs de kant van de weg aan.

    De reddingsactie was niet geheel zonder gevaar. Balcita moest de beer kalmeren en op de grond drukken, terwijl Jeff en Eric Kriebel de 'airbag' openknipten. Het duurde 30 tot 40 minuten om de beer in bedwang te houden en te bevrijden. Toen hij eenmaal los was schoot hij het bos in. Balcita kwam er niet zonder kleerscheuren af. De beer had zijn scherpe nagels in zijn armen en borst gezet.

    Over ontsnapte slangen, misselijkmakende praktijken in de dierenfokindustrie en het Russische roulette van de veetransporten

    $
    0
    0

     

     Beste lezers, mijn laptop is stuk. Ik kan maar een beetje schrijven op een pc van een ander. Sorry van het ongemak.   Het is helaas allemaal copy/paste

            
    Op donderdag 4 september  was er  overleg op de agenda van de Tweede Kamer, waarbij veel onderwerpen  van dierenwelzijn aan de orde komen. Met een brief levert de Dierenbescherming een fiks aantal punten.  Een drietal punten die met name hete hangijzers zijn wat de Dierenbescherming betreft, betreffen veetransport, de positieflijst en (fokken op) raskenmerken bij gezelschapsdieren.

    Veetransport: Russische roulette

     Er is veel mis met de veetransporten. Miljoenen dieren per jaar worden kris kras door Europa, en soms daarbuiten, vervoerd. Behalve dat de dieren onder het transport te lijden hebben, kun je gerust spreken van Russische roulette: de kans op insleep van dierziekten is hierdoor groot. Veetransporteurs bedachten zelf een kwaliteitssysteem, maar hebben dat inmiddels losgelaten, omdat het systeem niet werkte. Wat de Dierenbescherming betreft, moeten er duidelijke afspraken komen over lagere beladingsgraden en hogere stahoogtes dan nu gebruikelijk is en toegestaan. De steun van de Dierenbescherming aan een eventueel akkoord is voorwaardelijk, in afwachting van een visie op de toekomst van het veetransport. Deze visie moet gericht zijn op het zoveel mogelijk vervangen en verminderen van het transport van levende dieren en het verfijnen van de omstandigheden van de resterende veetransporten. Eventuele steun van de Dierenbescherming laat onverlet dat wij tegen lange afstandstransporten zijn (transporten van zoogdieren langer dan 8 uur en van pluimvee langer dan 4 uur).



    Positieflijst: voorkomen is beter dan genezen

    De Dierenbescherming bepleit een beperking van het aantal te houden dieren op de Positieflijst. De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming treft bij particulieren de meest exotische dieren aan die zelden of nooit diervriendelijk worden gehouden. Voorkomen is beter dan genezen: met een beperking van het aantal te houden dieren voorkom je een hoop ellende voor dier, en baasje. De groep exotische dieren, die door particulieren wordt gehouden, groeit ook alleen maar. Logisch dat de malafide dierenhandel ook z’n graantje wil meepikken. De Dierenbescherming is al sinds het begin betrokken geweest bij ontwikkeling van de Positieflijst en is blij dat de Positieflijst er lijkt te komen. Er is echter extra onderzoek gevraagd, waardoor de ingangsdatum van 1 juli jl. niet is gehaald. Wij dringen er bij de staatssecretaris op aan om het gehele proces dat leidt tot de inwerkingtreding van de Positieflijst zo voortvarend mogelijk voort te zetten. Het zal er in de Kamer om spannen of de plannen van de staatssecretaris worden geadopteerd.

    Rashonden: niet fokken met wanstaltige honden

     De Dierenbescherming maakt zich ernstig zorgen om rashonden. Door een te kleine genenpool is er inmiddels structureel sprake van misfok (inteelt), vooral bij de populaire rassen. Vaak zijn deze honden ook verre van gezond. Het gevolg is dat als ze in een asiel terecht komen, ze moeten worden opgelapt en met een bijsluiter meegegeven worden aan een nieuwe eigenaar. De Dierenbescherming is altijd nauw betrokken geweest bij de rashondenproblematiek. Overleg gaat vaak moeizaam: het valt niet mee om liefhebbers van een bepaald ras met bijbehorende kenmerken proberen zover te krijgen dat het ras minder wanstaltig wordt. Het rapport “Incidentie van schadelijke raskenmerken en erfelijke gebreken bij populaties van gezelschapsdieren” van de Faculteit Diergeneeskunde van Universiteit Utrecht laat meetbare gegevens zien over de enorme omvang van het probleem wanneer op uiterlijk wordt gefokt. Het rapport bevestigt dat het erg slecht is gesteld met het welzijn van rashonden. Het bezit van een stamboom maakt hierbij weinig uit. De huidige gesloten (stamboom)fokkerij met primaire focus op het uiterlijk vormt de basis van alle problemen. De Dierenbescherming vindt dat er op een heel andere manier moet worden gefokt, waarbij gezondheid en welzijn van de dieren voorop staat, stamboeken onvoorwaardelijk worden geopend om 'vers bloed' toe te laten en uiterlijke kenmerken ondergeschikt zijn. Wij verzoeken de Kamerleden er bij de staatssecretaris op aan te dringen het nog op te leveren projectplan om tot gezondere en sociale honden te komen, zeer kritisch te beoordelen op doelmatigheid en resultaat en zo nodig in te grijpen als de plannen niet tot het gewenste resultaat leiden. Voorlichting aan (potentiële) houders is weliswaar ook noodzakelijk, maar op zichzelf onvoldoende en te vrijblijvend.

    Lees hier onze brief met suggesties voor het Algemeen Overleg Dierenwelzijn.
    Viewing all 4540 articles
    Browse latest View live